ßßß
Pyszne lody z pieczonych truskawek - jeśli u Was nie ma jeszcze świeżych, możecie wykorzystać mrożone truskawki zeszłoroczne. Truskawki przed dodaniem do masy śmietankowej pieczemy z dodatkiem octu balsamicznego - dzięki temu redukujemy w owocach ilość wody i wydobywamy ich smak. Nie bójcie się octu balsamicznego - lody są po prostu pyszne, moje dzieci je pokochały :-).Składniki:700 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych2 łyżki octu balsamicznego6 łyżek cukru trzcinowego500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%2 łyżki cukru pudruW szerokim naczyniu żaroodpornym wymieszać przepołowione truskawki z octem balsamicznym i cukrem trzcinowym. Wstawić do rozgrzanego do 170ºC piekarnika i zapiekać przez około 35 - 40 minut (mrożone kilka minut dłużej), bez pokrywki. Wyjąć, wystudzić, następnie zmiksować blenderem na puree. Schłodzić w lodówce.W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę i cukier puder, ubić. Bitą śmietanę wymieszać delikatnie ze schłodzonym truskawkowym puree, nie do końca, by w lodach pozostały smugi.Formę np. keksówkę wyłożyć podwójną warstwą folii spożywczej. Przełożyć do niej masę truskawkową. Przykryć folią spożywczą.Pojemnik umieścić w zamrażarce na kilka godzin lub całą noc.Uwaga: lody wykonujemy bez maszyny do lodów, dlatego najlepsze są po kilku godzinach od zamrożenia. Po kilku dniach mogą pojawić się w nich kryształki lodu. Aby temu zapobiec można wykorzystać maszynę do lodów.Smacznego :-).