ßßß Cookit - przepis na Lody z pieczonych truskawek

Lody z pieczonych truskawek

nazwa

Wykonanie

Pyszne lody z pieczonych truskawek - jeśli u Was nie ma jeszcze świeżych, możecie wykorzystać mrożone truskawki zeszłoroczne. Truskawki przed dodaniem do masy śmietankowej pieczemy z dodatkiem octu balsamicznego - dzięki temu redukujemy w owocach ilość wody i wydobywamy ich smak. Nie bójcie się octu balsamicznego - lody są po prostu pyszne, moje dzieci je pokochały :-).
Składniki:
700 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
2 łyżki octu balsamicznego
6 łyżek cukru trzcinowego
500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
W szerokim naczyniu żaroodpornym wymieszać przepołowione truskawki z octem balsamicznym i cukrem trzcinowym. Wstawić do rozgrzanego do 170ºC piekarnika i zapiekać przez około 35 - 40 minut (mrożone kilka minut dłużej), bez pokrywki. Wyjąć, wystudzić, następnie zmiksować blenderem na puree. Schłodzić w lodówce.
W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę i cukier puder, ubić. Bitą śmietanę wymieszać delikatnie ze schłodzonym truskawkowym puree, nie do końca, by w lodach pozostały smugi.
Formę np. keksówkę wyłożyć podwójną warstwą folii spożywczej. Przełożyć do niej masę truskawkową. Przykryć folią spożywczą.
Pojemnik umieścić w zamrażarce na kilka godzin lub całą noc.
Uwaga: lody wykonujemy bez maszyny do lodów, dlatego najlepsze są po kilku godzinach od zamrożenia. Po kilku dniach mogą pojawić się w nich kryształki lodu. Aby temu zapobiec można wykorzystać maszynę do lodów.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/lody-z-pieczonych-truskawek