Wykonanie

Pyszne
lody z pieczonych
truskawek - jeśli u Was nie ma jeszcze świeżych, możecie wykorzystać
mrożone truskawki zeszłoroczne.
Truskawki przed dodaniem do masy śmietankowej pieczemy z dodatkiem
octu balsamicznego - dzięki temu redukujemy w owocach ilość
wody i wydobywamy ich smak. Nie bójcie się
octu balsamicznego -
lody są po prostu pyszne, moje dzieci je pokochały :-).Składniki:700 g
truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych2 łyżki
octu balsamicznego6 łyżek
cukru trzcinowego500 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%2 łyżki
cukru pudruW szerokim naczyniu żaroodpornym wymieszać przepołowione
truskawki z
octem balsamicznym i
cukrem trzcinowym. Wstawić do rozgrzanego do 170ºC piekarnika i zapiekać przez około 35 - 40 minut (mrożone kilka minut dłużej), bez pokrywki. Wyjąć, wystudzić, następnie zmiksować blenderem na puree. Schłodzić w lodówce.W misie miksera umieścić
śmietanę kremówkę i
cukier puder, ubić.
Bitą śmietanę wymieszać delikatnie ze schłodzonym
truskawkowym puree, nie do końca, by w lodach pozostały smugi.Formę np. keksówkę wyłożyć podwójną warstwą folii spożywczej. Przełożyć do niej masę
truskawkową. Przykryć folią spożywczą.Pojemnik umieścić w zamrażarce na kilka godzin lub całą noc.Uwaga:
lody wykonujemy bez maszyny do
lodów, dlatego najlepsze są po kilku godzinach od zamrożenia. Po kilku dniach mogą pojawić się w nich kryształki
lodu. Aby temu zapobiec można wykorzystać maszynę do
lodów.Smacznego :-).
