Wykonanie

Jeden z moich ulubionych deserów.... no bo wiecie że kocham
bezy ;) Bałagan w Eton to nic innego jak Pavlova podana w pucharku :) Taka jest zresztą geneza powstania tego deseru. Ponoć w miejscowości Eton gdy podawano pavlovą kelner się wywrócił. By uratować sytuację kucharz pozbierał co się cało do pucharków i tak podano deser, który do dziś cieszy się niesłabnącym powodzeniem. Najczęściej robi się go z
truskawek, ale doskonale smakuje również z innymi
owocami. Przepis Nigelli. Ale robić mozna z dowolnych proporcji :) Polecam baaardzo :)Składniki:500g
truskawek2 łyżeczki
cukru pudru500ml
śmietany kremówki 36%garść średnich bezików np domowych (klik)
ocet balsamiczny (opcjonalnie)ponadto:
syrop truskawkowy lub malinowy do dekoracji (opcjonalnie)kilka bez do dekoracji
Truskawki umyć odszypułkować i pokroić na kawałki oraz zasypać
cukrem pudrem (jeśli są mrożone przelać wrzątkiem na sitku i rozmrozić na talerzu. Odlać nadmiar soku).
Śmietanę ubić na sztywno a
bezy pokruszyć na mniejsze i większe kawałki. Ok.1/5
truskawek odłożyć do dekoracji a resztę wymieszać ze
śmietaną i
bezami. Przełożyć do pucharków. Na wierzch położyć wcześniej odłożone
owoce. Można lekko skropić
octem balsamicznym (niekoniecznie). Udekorować
bezikiem i listkiem
mięty. Ponieważ ja korzystałam w całości z
mrożonych owoców darowałam sobie wykładanie ich części na wierzch i całość wmieszałam do
śmietany.Smacznego :)

