Wykonanie
Polenta jest to włoska potrawa ludowa sporządzona pierwotnie z
mąki kasztanowej, obecnie na ogól z
mąki kukurydzianej lub
kaszki kukurydzianej z dodatkiem różnych
sosów. Ja nabrałam ochoty na smażoną polentę na słodko :) Pokrojoną na kawałki i podsmażoną na odrobinie
masła."Pulmentum – tak nazywali danie starożytni Rzymianie. Nie znali
kukurydzy, więc jako główny składnik służyła pszenica. Rozgniecione ziarna wymieszane z
wodą wrzucano na rozgrzany w ogniu kamień i wyrabiano placki. Choć znany był wówczas
chleb, to właśnie pulmentum było ulubionym daniem rzymskich legionów. Już wówczas przygotowywano je w dwóch wersjach – rzadkiej papki oraz zgęstniałej masy, którą krojono na kawałki. Polenta za czasów starożytnych była przede wszystkim daniem biedoty. I tak pozostało na bardzo długo. Pierwszą rewolucją w składzie potrawy było upowszechnienie gryki. To ona na długi czas zastąpiła pszenicę. W takiej wersji polenta popularna jest do dziś w rejonie Toskanii. To właśnie tam grykę przywieźli Saraceni. Odżywcze ziarno, znane pod nazwą grano saraceno, ustąpiło dopiero przywiezionej z nowego świata
kukurydzy, z której szybko zaczęto wytwarzać
mąkę. I tak w niemal niezmienionej postaci polenta serwowana jest dziś. Kukurydziana polenta może być intensywnie żółta lub jak wenecki specjał – biała. Znane, choć mniej popularne, są również przepisy na polentę z
bobu i
ciecierzycy" Superdetoxme.Polenta z
kaszki kukurydzianej - wytwarzana jest z
ziarna kukurydzy, zarówno w postaci drobnego, jak i grubego grysiku. Choć nie może się poszczycić zbyt dużą zawartością witamin i minerałów, to jednak nie uczula i jest lekkostrawna. Ponadto nie zawiera glutenu, jest szczególnie polecana małym dzieciom oraz alergikom. Ze względu na to, że wyróżnia ją nieco wyższa niż w przypadku innych
kasz ilość węglowodanów, będzie też dobrym posiłkiem, w sytuacji, gdy zabraknie nam energii.Przede wszystkim wyróżnia się spośród swych "kuzynek" najwyższą zawartością witaminy A. Chroni również nasz wzrok i prawidłowość widzenia, zwłaszcza po zmroku.
Kaszkę kukurydzianą uważa się ponadto za bogate źródło selenu. Pierwiastek ten to przede wszystkim nasz sprzymierzeniec w walce z wolnymi rodnikami. Ponadto jest on istotny dla funkcjonowania chociażby układu odpornościowego czy tarczycy, a także pomaga, gdy cierpimy na zaburzenia nastroju czy nadmierną nerwowość.

Składniki dla 2 osób:300ml
mleka,300ml
wody,4 płaskie łyżeczki
cukru trzcinowego,2 łyżki
masłajogurt bałkański
konfitura
Wykonanie:
Wodę i
mleko zagotowujemy razem z
cukrem. Następnie wsypujemy
kaszkę kukurydzianą i gotujemy aż zgęstnieje ok 3 minut cały czas mieszając. Gotową
kaszkę przelewamy na głęboki talerz i odstawiamy do ostygnięcia na cała noc. Na drugi dzień kroimy
kaszkę na paski. Podsmażamy na
maśle z obu stron. Podajemy z
Jogurtem Bałkańskim i ulubionymi
konfiturami. Gotowe.(Przepisem zainspirowałam się ze strony Relish your meals.)