Wykonanie

Kolejny wspaniały przepis zaczerpnięty z książki „Kuchnie świata. Najlepsze przepisy z różnych
krajów do przygotowania w domu” (National Geographic)!Tak reklamowany jest przez autorów książki: „Połączenie
octu balsamicznego z
czarnym pieprze zaskakująco świetnie pasuje do słodkich
truskawek.”Sprawdziłam i… potwierdzam! MniamPs. Przepis poleciła mi jedna z Czytelniczek LS. Małgosiu, dziękuję!

Składniki: (4 porcje)500 g
truskawek bez szypułek2 łyżki dobrego
octu balsamicznego1/2 łyżeczki świeżo mielonego
czarnego pieprzu2 łyżki
masła2 czubate łyżki
cukru trzcinowegododatkowo:gęsty
jogurt naturalny/twarożek naturalny/mascarpone

Wykonanie:
Truskawki skropić
octem, oprószyć
pieprzem i wymieszać. Odstawić na 20 minut w temperaturze pokojowej.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Do dużego płaskiego naczynia żaroodpornego włożyć 2 łyżki
masła, wstawić do gorącego piekarnika. Gdy się roztopi wyjąć, potrząsnąć, tak aby
masło pokryło całe dno. (Uwaga: Nie trzymać
masła zbyt długo w piekarniku, aby się nie przypaliło!)Wsypać
truskawki (muszą leżeć w jednej warstwie!), wlać wyciekły z nich sok, oprószyć
cukrem i delikatnie wymieszać.Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut, do czasu aż
truskawki „zwiędną”, a płyn zgęstnieje. Wyjąć i odstawić aby lekko przestygły. Podawać z dodatkiem gęstego
jogurtu naturalnego,
twarożku lub
serka mascarpone.Smacznego

OKOŁOBLOGOWOWażna wiadomość dla wszystkich wielbicieli ogrodów i nie tylko😉Moi
Drodzy,Z radością donoszę, że Klaudia, autorka wspaniałego bloga Organic Garden, zaprosiła mnie do współpracy przy najnowszym wydaniu internetowego magazynu
boBio ! Gorąco polecam!

Przyznaję, że było to dla mnie całkiem nowe wyzwanie i cieszę się ogromnie, że Klaudia dała mi taką szansęPzdr AniadoI jeszcze parę zdjęć polecanego dzisiaj deseru
