ßßß Cookit - przepis na SAŁATKA Z ZAPIEKANYM KOZIM SEREM (Salade au Chèvre Chaud)

SAŁATKA Z ZAPIEKANYM KOZIM SEREM (Salade au Chèvre Chaud)

nazwa

Wykonanie

Prawdziwy Klasyk z kraju nad Loarą!
Albo się je kocha albo nienawidzi! Nie sposób przejść obok nich obojętnie ;)
Składniki:
plastry koziej rolady Sainte Maure* (w polskich sklepach najczęściej dostępne są małe roladki firm Soignon albo President)
mieszanka zielonych sałat
dodatkowo (opcjonalnie): świeże pomidory i ogórki
oliwa i ocet do polania lub sos winegret, musztardowy lub balsamiczny
*Uwaga: Więcej na temat oryginalnego sera koziego Sainte Maure możecie przeczytać tutaj :)
Wykonanie:
Kozi ser pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Ułożyć na arkuszu papieru do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (termoobieg 190 stopni lub funkcja grill). Piec 5-8 minut do czasu aż ser delikatnie się rozpuści i przyrumieni.
W czasie gdy piecze się ser na talerzach rozłożyć mieszankę sałat i ewentualnie plasterki pomidora oraz ogórka.
Plastry gorącego sera układać na wierzchu sałatki, całość skropić oliwą i octem lub dowolnym sosem. Podawać od razu.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2013/05/07/salatka-z-zapiekanym-kozim-serem-salade-au-chevre-chaud