Lekka i… dekoracyjna przekąska z francuskim rodowodem!Wędzony łosoś, koper włoski i świeży ogórek doprawione chrzanem i koperkiem smakują naprawdę wybornie!Gorąco polecam :)Na podstawie przepisu Nicoli Graimes z jej książki pt. ” 365 Lekkich dań. Przepisy na potrawy o niskiej zawartości węglowodanów”Składniki: (2-3 porcje)250 g wędzonego łososia pokrojonego na cienkie plasterki1 średni ogórek, obrany, wypestkowany i utarty na grubej tarce1/2 średniej bulwy kopru włoskiego1 łyżka gęstego jogurtu2 łyżeczki chrzanu1 łyżeczka majonezu1 łyżeczka soku z cytryny (ilość dostosować do własnego smaku)1 łyżka posiekanego koperkusól i pieprzrukola (lub inna sałata), jadalne kwiaty do dekoracjiWykonanie:Pokrojonego łososia, utarty koper włoski i ogórka wymieszać z jogurtem, chrzanem, majonezem i posiekanym koperkiem. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 30 minut.Podawać tak jak na zdjęciach lub w wysokich pucharkach/kieliszkach, udekorowane listkami rukoli i/lub jadalnymi kwiatami.Smacznego :)