ßßß Cookit - przepis na TRUSKAWKI ALA ROMANOW i o tym jak łączyć dobre z pożytecznym :)

TRUSKAWKI ALA ROMANOW i o tym jak łączyć dobre z pożytecznym :)

nazwa

Wykonanie

Deser światowej sławy!
W książkach kulinarnych i w internecie znajdziecie obie nazwy, w zależności od anegdot na temat genezy powstania tego deseru. Jedni twierdzą, że był zachcianką cara z dynastii Romanowów, inni, że autorem jest znany kucharz Romanoff…
Jeśli co do nazwy można mieć wątpliwości, to na pewno nikt nie będzie ich miał co do samego smaku deseru!
Prostota i wyrafinowanie w jednym!
Absolutnie na czasie, nie tylko ze względu na trwający sezon truskawkowy, ale także na piękne, jakże modne w ostatnich dniach, biało-czerwone barwy!
Uwaga:)
Przygotowując desery, które potem prezentowane są na tym blogu, staram się aby będąc ładne i smaczne, jednocześnie były jak najmniej „grzeszne”. Aby to osiągnąć, ograniczam cukier, stosuję jego zamienniki, używam jak najwięcej owoców oraz, o ile to tylko możliwe „przemycam” inne cenne składniki, np. błonnik.
I tu zbliżam się do sedna dzisiejszego wpisu… czyli słów kilka o tym jak połączyć dobre z pożytecznym ;)
Jakiś czas temu, w jednym z pism kulinarnych natknęłam się na przepis, w którym do bitej śmietany dodany był… błonnik z cykorii. Autor przepisu bardzo zachwalał ten składnik, pisząc, że ma on prozdrowotne właściwości. Poszperałam trochę w internecie i okazało się, że chodzi o inulinę w proszku. O samej inulinie pisałam już wcześniej przy okazji topinamburu i cykorii .
INULINA – rozpuszczalny błonnik pokarmowy
Oto kilka głównych jej zalet:
– zapewnia uczucie sytości,
– pomaga zredukować kaloryczność,
– jest prebiotykiem, aktywującym florę jelitową,
– poprawia pracę jelit i trawienie,
– wzmacnia układ odpornościowy.
Więcej na temat inuliny możecie przeczytać np. tutaj .
Błonnik z cykorii można nabyć w wybranych aptekach, sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością (również internetowych). Jest to biały proszek bez zapachu, o delikatnie słodkim smaku.
Mimo, że jest to środek całkowicie naturalny i prozdrowotny powinno się go stosować z umiarem! Ze względu na wpływ inuliny na układ trawienny, zaleca się stopniowe wprowadzanie jej do swojej diety oraz nie przekraczanie dawki 20 g na dobę. (1 łyżka stołowa błonnika z cykorii zawiera około 10 g czystej inuliny.)
Składniki: (4-5 porcji)
3-4 szklanki pokrojonych świeżych truskawek
3-4 łyżki likieru pomarańczowego
1/2 szklanki mocno schłodzonej śmietany 30%
1-2 łyżeczki błonnika z cykorii
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Pokrojone truskawki polać likierem pomarańczowym, wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.
Tuż przed podaniem deseru mocno schłodzoną śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i błonnikiem z cykorii. Ubić mikserem na krem.
Truskawki rozłożyć do pucharków i udekorować „czapą” bitej śmietany.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/06/10/truskawki-ala-romanow-i-o-tym-jak-laczyc-dobre-z-pozytecznym