Wykonanie

Deser światowej sławy!W książkach kulinarnych i w internecie znajdziecie obie nazwy, w zależności od anegdot na temat genezy powstania tego deseru. Jedni twierdzą, że był zachcianką cara z dynastii Romanowów, inni, że autorem jest znany kucharz Romanoff…Jeśli co do nazwy można
mieć wątpliwości, to na pewno nikt nie będzie ich miał co do samego smaku deseru!Prostota i wyrafinowanie w jednym!Absolutnie na czasie, nie tylko ze względu na trwający sezon
truskawkowy, ale także na piękne, jakże modne w ostatnich dniach, biało-czerwone barwy!

Uwaga:)Przygotowując desery, które
potem prezentowane są na tym blogu, staram się aby będąc ładne i smaczne, jednocześnie były jak najmniej „grzeszne”. Aby to osiągnąć, ograniczam
cukier, stosuję jego zamienniki, używam jak najwięcej
owoców oraz, o ile to tylko możliwe „przemycam” inne cenne składniki, np. błonnik.I tu zbliżam się do sedna dzisiejszego wpisu… czyli słów kilka o tym jak połączyć dobre z pożytecznym ;)Jakiś czas temu, w jednym z
pism kulinarnych natknęłam się na przepis, w którym do
bitej śmietany dodany był… błonnik z
cykorii. Autor przepisu bardzo zachwalał ten składnik, pisząc, że ma on prozdrowotne właściwości. Poszperałam trochę w internecie i okazało się, że chodzi o inulinę w proszku. O samej inulinie
pisałam już wcześniej przy okazji topinamburu i
cykorii .INULINA – rozpuszczalny błonnik pokarmowyOto kilka głównych jej zalet:– zapewnia uczucie sytości,– pomaga zredukować kaloryczność,– jest prebiotykiem, aktywującym
florę jelitową,– poprawia pracę jelit i trawienie,– wzmacnia układ odpornościowy.Więcej na temat inuliny możecie przeczytać np. tutaj .Błonnik z
cykorii można nabyć w wybranych aptekach, sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością (również internetowych). Jest to biały proszek bez zapachu, o delikatnie słodkim smaku.Mimo, że jest to środek całkowicie naturalny i prozdrowotny powinno się go stosować z umiarem! Ze względu na wpływ inuliny na układ trawienny, zaleca się stopniowe wprowadzanie jej do swojej diety oraz nie przekraczanie
dawki 20 g na dobę. (1 łyżka stołowa błonnika z
cykorii zawiera około 10 g czystej inuliny.)

Składniki: (4-5 porcji)3-4 szklanki pokrojonych świeżych
truskawek3-4 łyżki
likieru pomarańczowego1/2 szklanki mocno schłodzonej
śmietany 30%1-2 łyżeczki błonnika z
cykorii2 łyżeczki
cukru pudru1 łyżeczka
soku z cytrynyWykonanie:Pokrojone
truskawki polać
likierem pomarańczowym, wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.Tuż przed podaniem deseru mocno schłodzoną
śmietanę wymieszać z
cukrem pudrem,
sokiem z cytryny i błonnikiem z
cykorii. Ubić mikserem na krem.
Truskawki rozłożyć do pucharków i udekorować „czapą”
bitej śmietany.Smacznego :)