Wykonanie
Danie z cyklu „Wspomnienia z wakacji” ;)Aż trudno uwierzyć, ale takie pyszne rzeczy serwują w „przyautostradowych” restauracjach!Prosto, szybko, smacznie i lekko.Gorąco polecam :)Składniki :1/2 filetu z
łososia (nie dzwonka!)4-8 plastrów
szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)
pieprzoliwa z oliwekpatyczki do szaszłyków
Wykonanie :Umyty i oczyszczony z ości (tutaj
pisałam jak to zrobić) filet z
łososia pokroić w dużą kostkę (3x3cm). Oprószyć
pieprzem. (Uwaga: NIE SOLIĆ!
Szynka „odda” rybie wystarczającą ilość słonego smaku.)Plastry
szynki pokroić w paski o szerokości około 3 cm. Kostki
łososia owijać w paski z
szynki i nabijać na patyczki do szaszłyków.Gotowe szaszłyki ułożyć w aluminiowej foremce (takiej jak do grillowania) lub w naczyniu żaroodpornym. Skropić
oliwą z oliwek.Piec 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni.Uwaga:)Takie szaszłyki można również przygotować na grillu. Piec w foremce około 15-20 minut, często obracając.Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGU:Na lunch tradycyjny, polski kapuśniak .
Na obiado-kolację polecam
filety z kurczaka faszerowane
szpinakiem,
meksykańskie chicken fajitas
lub
rybę w pomidorach .