ßßß
Danie z cyklu „Wspomnienia z wakacji” ;)Aż trudno uwierzyć, ale takie pyszne rzeczy serwują w „przyautostradowych” restauracjach!Prosto, szybko, smacznie i lekko.Gorąco polecam :)Składniki :1/2 filetu z łososia (nie dzwonka!)4-8 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)pieprzoliwa z oliwekpatyczki do szaszłyków
Wykonanie :Umyty i oczyszczony z ości (tutaj pisałam jak to zrobić) filet z łososia pokroić w dużą kostkę (3x3cm). Oprószyć pieprzem. (Uwaga: NIE SOLIĆ! Szynka „odda” rybie wystarczającą ilość słonego smaku.)Plastry szynki pokroić w paski o szerokości około 3 cm. Kostki łososia owijać w paski z szynki i nabijać na patyczki do szaszłyków.Gotowe szaszłyki ułożyć w aluminiowej foremce (takiej jak do grillowania) lub w naczyniu żaroodpornym. Skropić oliwą z oliwek.Piec 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni.Uwaga:)Takie szaszłyki można również przygotować na grillu. Piec w foremce około 15-20 minut, często obracając.Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGU:Na lunch tradycyjny, polski kapuśniak .
Na obiado-kolację polecam filety z kurczaka faszerowane szpinakiem,
meksykańskie chicken fajitas
lub rybę w pomidorach .