Wykonanie
Moi
Drodzy!Życzę Wam aby ten Świąteczny czas upłynął Wam w cudownej i radosnej atmosferze.Aby każdy z Was znalazł czas na odpoczynek, spotkania z najbliższymi oraz upajanie się piękną wiosną.Pzdr i zapraszam po kolejne, nowe przepisy już po Wielkanocy :)AniadoWIELKANOCNE PISANKIPrzy okazji chciałabym podzielić się z
Wami łatwym sposobem na piękne pisanki.Wiele osób na pewno już się z nim spotkało, ale myślę, że jest na tyle fajny, że warto jeszcze raz o nim napisać :)Potrzebne rzeczy:
jajka z białą skorupkąlistki, kwiatki – o ciekawej fakturze (u mnie
koperek,
natka, listki zawilców)para cienkich rajstopmocna nitka2 garści łupin z
cebulimały rondelekpapierowe chusteczki1 łyżka
olejuWykonanie:Łupiny zalać w rondelku 1 szklanką zimnej
wody i gotować na bardzo wolnym ogniu około 1 godzinę, dotąd aż
woda nabierze brązowego koloru. Wystudzić.Po kolei każde
jajo zmoczyć lekko
wodą i ułożyć na nim 1-2 listki/kwiatki. Owinąć naciągniętą mocno rajstopą i związać nitką. Końcówki odciąć.„Udekorowane”
jaja ułożyć na dnie rondelka z brązowym
wywarem-farbą i „otulić” dookoła łupinami. Płyn musi zakrywać
jaja. Jeśli jest go za mało dolać odpowiednią ilość zimnej
wody.
Jajka gotować na wolnym ogniu około 15-20 minut, aby odpowiednio się zabarwiły. Wyłączyć i pozostawić do wystygnięcia nadal w
cebulowym barwniku.Wyjąć, zdjąć pończochy i listki/kwiatki. Posmarować lekko
oliwą aby ładnie błyszczały. Nadmiar
oliwy wytrzeć papierową chusteczką.Wesołego AllelujaAniado