ßßß Cookit - przepis na PISANKI I Życzenia

PISANKI I Życzenia

nazwa

Składniki

Wykonanie

Moi Drodzy!
Życzę Wam aby ten Świąteczny czas upłynął Wam w cudownej i radosnej atmosferze.
Aby każdy z Was znalazł czas na odpoczynek, spotkania z najbliższymi oraz upajanie się piękną wiosną.
Pzdr i zapraszam po kolejne, nowe przepisy już po Wielkanocy :)
Aniado
WIELKANOCNE PISANKI
Przy okazji chciałabym podzielić się z Wami łatwym sposobem na piękne pisanki.
Wiele osób na pewno już się z nim spotkało, ale myślę, że jest na tyle fajny, że warto jeszcze raz o nim napisać :)
Potrzebne rzeczy:
jajka z białą skorupką
listki, kwiatki – o ciekawej fakturze (u mnie koperek, natka, listki zawilców)
para cienkich rajstop
mocna nitka
2 garści łupin z cebuli
mały rondelek
papierowe chusteczki
1 łyżka oleju
Wykonanie:
Łupiny zalać w rondelku 1 szklanką zimnej wody i gotować na bardzo wolnym ogniu około 1 godzinę, dotąd aż woda nabierze brązowego koloru. Wystudzić.
Po kolei każde jajo zmoczyć lekko wodą i ułożyć na nim 1-2 listki/kwiatki. Owinąć naciągniętą mocno rajstopą i związać nitką. Końcówki odciąć.
„Udekorowane” jaja ułożyć na dnie rondelka z brązowym wywarem-farbą i „otulić” dookoła łupinami. Płyn musi zakrywać jaja. Jeśli jest go za mało dolać odpowiednią ilość zimnej wody.
Jajka gotować na wolnym ogniu około 15-20 minut, aby odpowiednio się zabarwiły. Wyłączyć i pozostawić do wystygnięcia nadal w cebulowym barwniku.
Wyjąć, zdjąć pończochy i listki/kwiatki. Posmarować lekko oliwą aby ładnie błyszczały. Nadmiar oliwy wytrzeć papierową chusteczką.
Wesołego Alleluja
Aniado
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/04/22/pisanki-i-zyczenia