ßßß
Banalnie prosty, a jednak bardzo smaczny i elegancki deser! Można do niego wykorzystać dowolne owoce: truskawki, maliny, jagody, borówki, porzeczki, morele, a nawet jabłka i gruszki :)Uwaga:)W roli miseczek żaroodpornych świetnie sprawdzają się szklane świeczniki z Ikei (3,99 zł za 4 szt) :)Pisałam o tym już wcześniej.Składniki:1 szklanka świeżych owoców1 żółtko1 łyżka fruktozyodrobina esencji waniliowejWykonanie:Owoce włożyć do żaroodpornego naczynia. (Deser najładniej prezentuje się w szklanych miseczkach/pucharkach:)Żółtko ubić z dodatkiem fruktozy i esencji waniliowej na puszystą pianę.Owoce zalać koglem moglem. Zapiekać 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni. (Kogel mogel powinien być zapieczony na ciemno miodowy kolor, ale nadal w większości kremowo-płynny.)Smacznego:)
Polecam także inne letnie, lekkie desery:Clafoutis
Sałatka truskawkowa