Wykonanie
Banalnie prosty, a jednak bardzo smaczny i elegancki deser! Można do niego wykorzystać dowolne
owoce:
truskawki,
maliny,
jagody,
borówki,
porzeczki,
morele, a nawet
jabłka i
gruszki :)Uwaga:)W roli miseczek żaroodpornych świetnie sprawdzają się szklane świeczniki z Ikei (3,99 zł za 4 szt) :)
Pisałam o tym już wcześniej.Składniki:1 szklanka świeżych
owoców1
żółtko1 łyżka fruktozyodrobina esencji waniliowejWykonanie:
Owoce włożyć do żaroodpornego naczynia. (Deser najładniej prezentuje się w szklanych miseczkach/pucharkach:)
Żółtko ubić z dodatkiem fruktozy i esencji waniliowej na puszystą pianę.
Owoce zalać koglem moglem. Zapiekać 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni. (Kogel
mogel powinien być zapieczony na ciemno
miodowy kolor, ale nadal w większości kremowo-płynny.)Smacznego:)
Polecam także inne letnie, lekkie desery:Clafoutis
Sałatka truskawkowa