Wykonanie
Gdy zostanie Wam trochę
kaszy gryczanej z obiadu to polecam zrobić takie oto złociste naleśniki :).Kolejne nasze ulubione :)Składniki :5 łyżek ugotowanej
kaszy gryczanej6 łyżek
płatków owsianych1/2 litra
mleka2
jajka6-7 łyżek m aki pszennej
sól kamienna (ilość według uznania )
oliwa lub
olejKaszę gryczaną zmiksować (rozdrobnić ) ,
płatki owsiane również rozdrobnić.
Kaszę oraz
płatki przełożyć do miski, dodać
mleko,
jajka, wymieszać lub zmiksować mikserem na małych obrotach. Na końcu dosypać
mąkę i sol, również wymieszać by nie było grudek. Ciasto powinno
mieć konsystencję typowego ciasta naleśnikowego.
Na patelnię, najlepiej taką do smażenia naleśników lub inną dobrą, wypróbowaną, wlać niewielką ilość
oliwy, na rozgrzaną
oliwę nalewać chochelką ciasto, rozprowadzić równomiernie na patelni i smażyć z każdej strony po kilka minut. Ja smażę na 4. Ciasto należy odwrócona druga stronę gdy brzegi zaczną odchodzić od patelni.Naleśniki as pyszne bez niczego, ale też z
dżemem,
syropem ,
mięsem...podane z
parówkami i posypane
żółtym serem , mogą przemienić się w pyszne śniadanie :).Smacznego :)