Wykonanie

Roladki są bardzo dobre, robię je dość często, podczas pieczenia i duszenia powstaje również pyszny sos.Doskonałe z kluskami śląskimi i surówką:)Składniki:4 piersi kacze (bez skóry)1
cebula2
listki laurowezioła prowansalskie ( ilość według uznania)kawałek
boczku (wędzony lub surowy)
ogórki konserwowe (2-3- w zależności od wielkości)ulubiona
musztardasól i
pieprznitka do związania
mięsa2 łyżki
margarynywodaPiersi kacze rozbić tłuczkiem do
mięsa, każdą posolić i popieprzyć, posmarować
musztardą.
Cebulę pokroić w piórka,
ogórki i
boczek w paski. Na każdy płat rozbitej kaczej piersi nałożyć , od strony szerszej, kilka pasków
boczku,
ogórka i
cebuli. Delikatnie zwijać roladę, od strony szerszej do węższej. Owinąć nitką by nam się nie rozleciały podczas pieczenia i duszenia.

Na patelni rozgrzać
margarynę i na gorącą układać
listki laurowe i
mięso by się ładnie zrumieniło z dwóch stron.
Potem dolać trochę
wody i pod przykryciem dusić roladki do miękkości, dolewać niewielką ilość
wody w razie konieczności.Gdy roladki będą miękkie, dolać więcej
wody, łyżkę
mąki rozrobić z niewielką ilością sosu i
wody, wlać do roladek i gotować, doprawić do swojego ulubionego smaku.