Wykonanie

Pyszne ciasto z
kaszy gryczanej z przepisu zapożyczonego od anemon :)Wiedziałam,że je upiekę gdy tylko zobaczyłam ten przepis,niestety nie miałam
rumu i karmelu, ale jak się okazało, z
polewą czekoladową posypaną prażonymi
orzechami włoskimi ciasto smakuje bardzo dobrze:)Polecam ten przepis bo ciasto smakuje wspaniale,no i oczywiście podstawą jest zdrowa
kasza gryczana:)Składniki:200 g
kaszy gryczanej1/2 l
wody100 g ciemnej
czekolady4
jajka150 g
cukru trzcinowego150 g
masła100 g
mąki tortowejszczypta
soliPolewa100 g ciemnej
czekolady5 łyżek słodkiej
śmietanki1/2 szklanki posiekanych
orzechów włoskichKaszę gryczaną przepłukać,zalać
wodą,doprowadzić do zagotowania,zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 min na małym ogniu.Gdy będzie ugotowana,zestawić z ognia i przestudzić.Do przestudzonej dodać
cukier i razem z
cukrem zmiksować w malakserze.
Masło włożyć do rondelka,wrzucić połamaną
czekoladę i na malutkim ogniu doprowadzić do roztopienia składników.Roztopioną
czekoladę z
masłem dodać do
kaszy,dobrze wymieszać.Teraz trzeba ubić do białości
jajka.Ubite
jajka połączyć z masą z
kaszy,
masła i
czekolady,cały czas mieszając mikserem.Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej
masłem i posypanej
kaszą manną małej tortownicy.Formę z
ciastem wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika.Piec przez ok 40 min.Upieczone ciasto ostudzić a w międzyczasie przygotować polewę,czyli połamaną
czekoladę roztopić na malutkim ogniu razem ze
śmietanką.Na suchej patelni sprażyć posiekane
orzechy włoskie.Gotową polewą polać ciasto gryczane i na końcu posypać
orzechami.Ciasto jest najlepsze gdy poleży dłużej w lodówce.Smacznego:)

Zdjęcia zrobiłam tuż po upieczeniu i ciasto jeszcze nie jest schłodzone i "uleżane"