Wykonanie

Kruche ciasto z powidłami sliwkowymi,
porzeczkami,pianką,kruszonką,na
mące orkiszowej-jednym słowem zdrowsza odmiana popularnego Plesniaka:)Składniki:3 szklanki
razowej mąki orkiszowej1
margaryna Kasia(250 g)3/4 szklanki
cukru4 duże
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 lyżki
kakao2-3 kropelki
olejku waniliowego1-2 lyżki gęstego
jogurtu1 słoiczek
powideł sliwkowych(u mnie pojemnosć 400 ml)1 szklanka
czarnej porzeczki(może być ze słoiczka)
Białka oddzielic od żóltek.
Makę wymieszać z
cukrem i
proszkiem do pieczenia.
Margarynę posiekać,dodać do
mąki,zagniesć ciasto,podczas zagniatania stopniowo dodawać
żółtka oraz
jogurt.Wyrobione ciasto podzielić na 3 czesci.Do jednej czesci dodac
kakao oraz olejek,zagniesć ponownie.Jedna czesć ciasta rozwałkować i wylożyć nim dno blaszki.Pozostałe dwie czesci wlożyć do zamrażalki.Na rozwałkowane ciasto wylożyć
powidła sliwkowe a na powidła
porzeczki.Z ciasta brązowego oderwać mały kawałek,resztę zetrzeć na tarce(duże oczka) i równomiernie posypać nim warstwę
owocową.
Białka ubić z niewielką iloscią
cukru(u mnie 3 lyżki) i delikatnie rozłożyć na warstwie brązowej.Na końcu zetrzeć trzecia częsć ciasta razem z resztką ciasta brązowego i posypać wierzch z
białkami.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.Piec przez ok.50 min.Smacznego:)