ßßß
Składniki (na 4-8 porcji):1,5l bulionu250g suszonego grochukilka plasterków boczkuśmietankaszczypiorekew. kilka ziemniakówGroch namoczyć przez noc (przez co najmniej 12 godzin).Bulion doprowadzić do wrzenia; groch odsączyć, i dodać go do bulionu.Zagotować całość, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do momentu, w którym ziarna grochu staną się miękkie.Zmiksować całość (najwygodniej w garnku, np. blenderem ręcznym).Na tym etapie można dodać drobno pokrojone ziemniaki i ugotować je w zupie, bądź ziemniaki ugotować osobno, w osolonej wodzie i dodać do zmiksowanej zupy.Kilka plasterków boczku pokroić w drobne paseczki. Delikatnie podsmażyć, wytapiając nieco tłuszczu, odsączyć na papierowym ręczniku.Grochówkę doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą.Przy podaniu wlać parę kropel słodkiej śmietanki, dodać kilka kawałków chrupiącego boczku, posypać posiekanym szczypiorkiem i czarnym pieprzem.