ßßß Cookit - przepis na Zupa grochowa

Zupa grochowa

nazwa

Wykonanie

Idealna na teraz, a ja lubię raz w tygodniu na obiad podać zupę. Wiosną i latem lżejszą, ale zimą i jesienią - raczej pożywną, treściwą; taką na przykład, jak meksykańska . Ta jest bardziej rodzima i - mimo militarno-polowych skojarzeń - mam do niej ciągle sentyment.
Z jej podobnych bardzo też lubię gulaszową, którą często przygotowywała moja Mama, i kiedyś muszę się nią z Wami podzielić. Ale dziś, na gorące przyjęcie - grochówka.
Wymaga zaplanowania i wcześniejszego zabiegu namoczenia ziaren, ale potem jest już błyskawiczna.
Składniki (na 4-8 porcji):
1,5l bulionu
250g suszonego grochu
kilka plasterków boczku
śmietanka
szczypiorek
ew. kilka ziemniaków
Groch namoczyć przez noc (przez co najmniej 12 godzin).
Bulion doprowadzić do wrzenia; groch odsączyć, i dodać go do bulionu.
Zagotować całość, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do momentu, w którym ziarna grochu staną się miękkie.
Zmiksować całość (najwygodniej w garnku, np. blenderem ręcznym).
Na tym etapie można dodać drobno pokrojone ziemniaki i ugotować je w zupie, bądź ziemniaki ugotować osobno, w osolonej wodzie i dodać do zmiksowanej zupy.
Kilka plasterków boczku pokroić w drobne paseczki. Delikatnie podsmażyć, wytapiając nieco tłuszczu, odsączyć na papierowym ręczniku.
Grochówkę doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą.
Przy podaniu wlać parę kropel słodkiej śmietanki, dodać kilka kawałków chrupiącego boczku, posypać posiekanym szczypiorkiem i czarnym pieprzem.
Źródło:http://smakiem.blogspot.com/2013/01/zupa-grochowa.html