Wykonanie
Jesień się rozkręca, powoli zaczyna mi brakować surowizny. Kiedy chcę odpocząć od sklepowych warzyw, które sezonowości nie znają i przez cały rok wyglądają identycznie - konsumuję własny ogródek. Teraz swoje pięć minut ma
kapusta, więc proponuję mój ulubiony sposób zjadania jej na surowo. Chrupiąca, świeża, osłodzona
rodzynkami.Składniki (na 3 osoby):300 g cienko poszatkowanej
białej kapusty60 g startej
marchewki25 g posiekanej
cebuli20 g posiekanych
rodzynek4 czubate łyżki
majonezu (lub mieszaniny
majonezu z
jogurtem)świeżo zmielony
pieprzsólWarzywa i
rodzynki wymieszać, połączyć
majonezem.Przyprawić
solą i
pieprzem; wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.Surówkę colesław warto wyjąć z lodówki kilkanaście minut przed podaniem.