ßßß Cookit - przepis na Sernik z lekką nutą pomarańczy - najlepszy przepis!

Sernik z lekką nutą pomarańczy - najlepszy przepis!

nazwa

Wykonanie

Witam! Dzisiaj wstawiam prosty przepis na przepyszny sernik, który dostałam od Rafała. Nigdy nie lubiłam serników, ale ten po prostu pokochałam. Za co ? Przede wszystkim jest bardzo miękki.. wręcz rozpływa się w ustach. Oprócz tego odpowiednio mokry. Do tej pory przyszło mi jeść twarde, suche serniki ... może dlatego zraziłam się do tego ciasta? Mała uwaga co do używanego sera. Ponieważ Rafał ma duuuże doświadczenie z sernikami (:D) powiedział, że najlepszym serem na sernik jest ten firmy President. Ja robiłam z mielonego Dr Oetkera, ponieważ innego w sklepie nie było i w smaku jest jak najbardziej ok :).
Składniki (na prostokątną blachę):
1 kg sera mielonego na sernik
9 żółtek
300 g cukru
1-2 opakowania budyniu waniliowego
300 ml mleka
skórka otarta z połowy pomarańczy
Jeżeli chcecie tak jak ja upiec sernik na spodzie z kruchego ciasta to należy takie przygotować według przepisu zamieszczonego tutaj .
Żółtka ubijamy mikserem z cukrem na puszysty kogel mogel. Do drugiej miski wkładamy ser i miksujemy go chwile po czym dodajemy ubite żółtka z cukrem. Wszystko razem dokładnie miksujemy na gładką masę. W oddzielnym naczyniu rozrabiamy 1-2 budynie waniliowe (ja wsypałam 1,5 opakowania) ze 100 ml mleka - dodajemy do masy serowej. Na koniec wlewamy pozostałe 200 ml mleka, oraz skórkę pomarańczową - jeszcze chwilę wszystko ubijamy i ....koniec :) (masa będzie bardzo rzadka, ale spokojnie - w piekarniku wszystko się ładnie zetnie).Gotową masę przekładamy na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą i pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 150 stopni.
Smacznego!
Źródło:http://smakowidlo.blogspot.com/2011/10/sernik-z-lekka-nuta-pomaranczy.html