Wykonanie
Witam! Dzisiaj wstawiam prosty przepis na przepyszny sernik, który dostałam od Rafała. Nigdy nie lubiłam serników, ale ten po prostu pokochałam. Za co ? Przede wszystkim jest bardzo miękki.. wręcz rozpływa się w ustach. Oprócz tego odpowiednio mokry. Do tej
pory przyszło mi jeść twarde, suche serniki ... może dlatego zraziłam się do tego ciasta? Mała uwaga co do używanego
sera. Ponieważ Rafał ma duuuże doświadczenie z sernikami (:D) powiedział, że najlepszym
serem na sernik jest ten firmy President. Ja robiłam z mielonego Dr Oetkera, ponieważ innego w sklepie nie było i w smaku jest jak najbardziej ok :).Składniki (na prostokątną blachę):1 kg
sera mielonego na sernik9
żółtek300 g
cukru1-2 opakowania budyniu
waniliowego300 ml
mlekaskórka otarta z połowy
pomarańczyJeżeli chcecie tak jak ja upiec sernik na spodzie z kruchego ciasta to należy takie przygotować według przepisu zamieszczonego tutaj .
Żółtka ubijamy mikserem z
cukrem na puszysty kogel
mogel. Do drugiej miski wkładamy
ser i miksujemy go chwile po czym dodajemy ubite
żółtka z
cukrem. Wszystko razem dokładnie miksujemy na gładką masę. W oddzielnym naczyniu rozrabiamy 1-2 budynie
waniliowe (ja wsypałam 1,5 opakowania) ze 100 ml
mleka - dodajemy do masy serowej. Na koniec wlewamy pozostałe 200 ml
mleka, oraz
skórkę pomarańczową - jeszcze chwilę wszystko ubijamy i ....koniec :) (masa będzie bardzo rzadka, ale spokojnie - w piekarniku wszystko się ładnie zetnie).Gotową masę przekładamy na blachę wysmarowaną
masłem i wysypaną
bułką tartą i pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 150 stopni.Smacznego!