ßßß Cookit - przepis na Likier czekoladowy

Likier czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Likier, który jest banalny w przygotowaniu, a do tego można go pić niemalże natychmiast po przygotowaniu. Zrobiłam go, ponieważ potrzebowałam odrobiny likieru do ciasta. Okazało się, że jest tak dobry, że wykorzystam go nie tylko do wypieków, ale i jako samodzielny trunek. Przepis powstał na podstawie przepisu Agnieszki . Ponieważ akurat nie miałam w domu mleka skondensowanego, użyłam zwykłego (znalazłam przepisy na likier czekoladowy z takim mlekiem właśnie). Polecam też tako wspaniały prezent gwiazdkowy.
Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
100 g cukru pudru
300 ml mleka (2 lub 3,2 %)
200 ml wódki
2 - 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez mąki)
Wykonanie:
Czekoladę połamać na kawałki. Wrzucić do garnka i zalać mlekiem. Podgrzewać na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Dodać cukier puder i podgrzewać, aż całość ładnie się połączy. Dodać przyprawę i wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Do zimnego mleka czekoladowego dolać wódkę i wymieszać całość. Przelać do butelek. Przechowywać w lodówce.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/12/Likier-czekoladowy.html