Wykonanie
Likier, który jest banalny w przygotowaniu, a do tego można go pić niemalże natychmiast po przygotowaniu. Zrobiłam go, ponieważ potrzebowałam odrobiny
likieru do ciasta. Okazało się, że jest tak dobry, że wykorzystam go nie tylko do wypieków, ale i jako samodzielny trunek. Przepis powstał na podstawie przepisu Agnieszki . Ponieważ akurat nie miałam w domu
mleka skondensowanego, użyłam zwykłego (znalazłam przepisy na
likier czekoladowy z takim
mlekiem właśnie). Polecam też tako wspaniały prezent gwiazdkowy.


Składniki:100 g
gorzkiej czekolady100 g
cukru pudru300 ml
mleka (2 lub 3,2 %)200 ml
wódki2 - 3 łyżeczki
przyprawy do piernika (bez
mąki)Wykonanie:
Czekoladę połamać na kawałki. Wrzucić do garnka i zalać
mlekiem. Podgrzewać na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Dodać
cukier puder i podgrzewać, aż całość ładnie się połączy. Dodać
przyprawę i wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Do zimnego
mleka czekoladowego dolać
wódkę i wymieszać całość. Przelać do butelek. Przechowywać w lodówce.