Wykonanie
Wczoraj
pisałam, że córka na obiad wybrała coś innego. Oczywiście takie naleśniki to raczej deser, a nie obiad, ale przecież od czasu do czasu można zaszaleć. Dokonałam modyfikacji w stosunku do oryginalnego deseru Zamiast gotować
brzoskwinie w syropie, skarmelizowałam je na patelni. Wyszło wspaniale. Polecam taką modyfikację.

Składniki:4 naleśniki (np z tego przepisu)1
brzoskwinia2 łyżki
masła1 łyżka
cukru waniliowego (domowego lub z prawdziwą
wanilią)2 - 3 garście
malin2 łyżeczki
cukru waniliowego (domowego lub z prawdziwą
wanilią)
lody wanilioweWykonanie:
Brzoskwinie kroimy na plastry. Na patelni rozgrzewamy
masło i łyżkę
cukru. Kiedy powstanie delikatny karmel, kładziemy plastry
brzoskwini i karmelizujemy z każdej strony przez kilka minut.
Maliny przekładamy do misy blendera i miksujemy z 2 łyżeczkami
cukru waniliowego. Mus przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Na naleśniki kładziemy 3 - 4 plastry
brzoskwiń. Składamy w trójkąt. Na wierzch kładziemy gałkę
lodów i polewamy
sosem malinowym.

