Wykonanie
Tak naprawdę, to nie do końca jest oryginalny przepis na creme brulee. Ta wersja, podejrzana u Ainsley'a Harriott'a jest bez pieczenia i z dodatkiem mojego ulubionego
likieru. Wyszła smaczna, chociaż nie bardzo można przygotować ją z wyprzedzeniem.

Składniki:300 ml
śmietany kremówki6 łyżek
cukru trzcinowego150 ml
jogurtu greckiego6 łyżek Baileys1
laska wanilii50 g uprażonych
orzechów (u mnie Brazylijskie)

Wykonanie:
Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami
cukru. Dodać
jogurt i przez chwilę ubić razem. Dodać
likier, ziarenka z
wanilii i posiekane
orzechy. Wymieszać (w wersji dla dzieci nie dodawałam
likieru). Masę rozłożyć do 4 ramekinów. Wyrównać wierzch. Przed samym podaniem posypać każdą porcję łyżką
cukru i opalić palnikiem. Pozwolić aby
cukier ostygł przez chwilę.