Wykonanie
Wersja jagodowa podbiła nasze
serca rok temu. Teraz podbija je wersja truskawkowa. Tłumaczę sobie, że to takie zdrowe ciasto, no może bez warstwy wierzchniej. Zresztą kto by się przejmował tą odrobiną
śmietany, no kto? Sernik idealny na te upały, ale sprawdzi się też przy innej pogodzie.
Składniki:750 g półtłustego
twarogu100 g
cukru trzcinowego2 łyżki
żelatyny500 g
truskawekNa wierzch:ok. 200 ml
śmietany kremówki1 łyżka
cukrukilka
truskawek do przybrania
Wykonanie:
Twaróg zmielić.
Truskawki zmiksować.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzącej
wody. Lekko przestudzić. Do przestudzonej
żelatyny dodać odrobinę zmiksowanych
truskawek i wymieszać. Tak zahartowaną
żelatynę dodać do reszty
truskawek, wymieszać i dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać (ja zmiksowałam blenderem). Formę o średnicy 20 cm (skorzystałam z salaterki) wyłożyć folią. Włożyć
serową masę i włożyć do lodówki do stężenia ( u mnie stało przez noc). Zastygnięty sernik wyjąc na talerz. Kremówkę ubić z
cukrem. Wyłożyć na sernik. Udekorować umytymi
truskawkami.