Wykonanie

W czerwcu na blogu pojawiła się bazyliowa panna cotta z
poziomkami i tak bardzo mi posmakowała, że postanowiłam zrobić ją jeszcze raz, ale tym razem w nieco inne wersji smakowej, czyli dziś panna cotta z
melisą i
truskawkami. Inspiracja Kucharnia .

Czas przygotowania: 4 godzinyProporcje dla 4 osóbSkładniki:440 ml
śmietanki 30%2,5 łyżeczki
żelatyny5 gałązek
melisy1/4 filiżanki
cukru1 szklanka
truskawek1 łyżeczka
cukru
Wykonanie:Listki
melisy siekamy. Do małego garnuszka o grubym dnie wlewamy
śmietankę, dodajemy
cukier i drobno posiekaną
melisę, zostawiając 2 łyżeczki na później. Na małym ogniu doprowadzamy
śmietankę do wrzenia, wyłączamy ogień i odstawiamy na 2-3 godziny, żeby
śmietanka przeszła
melisowym smakiem.Po tym czasie do
śmietanki dodajemy
żelatynę, delikatnie podgrzewamy, do momentu aż
żelatyna się rozpuści. Wszystko przecedzamy przez sitko, odciskając dokładnie
melisę. Do
śmietanki dodajemy 2 łyżeczki posiekanej
melisy i przelewamy do 4 foremek. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia do lodówki.
Truskawki miksujemy z
cukrem. Przed podaniem moczymy foremki przez kilkanaście sekund we wrzątku i wykładamy deser na talerzyki. Polewamy musem i podajemy.