ßßß Cookit - przepis na Batoniki orzechowe z kremem żurawinowym

Batoniki orzechowe z kremem żurawinowym

nazwa

Wykonanie

Zrobiłam krem żurawinowy i poszukiwałam pomysłów na wykorzystanie w inny sposób niż na kanapki (chociaż to też bardzo dobry pomysł). Kiedy znalazłam ten przepis, buzia uśmiechnęła się sama. Nie dość, że pysznie, to jeszcze można połączyć 2 cudne akcje blogowe.
Składniki:
60g orzechów włoskich
40 g orzechów laskowych
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
75 g cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki soli
75 g masła
krem żurawinowy
Wykonanie:
Orzechy miksujemy w blenderze. Następnie dodajemy mąkę, cukier i sól i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy masło i miksujemy tak, aby powstały grudki. Masą wykładamy blaszkę (użyłam kwadratowej o boku 23 cm). Wkładamy do lodówki na ok. 20 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyjmujemy schłodzony spód orzechowy i pieczemy 20 - 25 minut. Na podpieczony spód wykładamy przygotowany wcześniej krem żurawinowy (nie użyłam całej porcji). Ponownie pieczemy przez około 10 - 15 minut. Upieczone ciasteczka studzimy i wkładamy do lodówki. Dobrze schłodzone ciasteczka wyjmujemy i kroimy na prostokąty czy trójkąty.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/11/Batoniki-orzechowe-z-kremem-zurawinowym.html