Wykonanie
Zrobiłam krem
żurawinowy i poszukiwałam pomysłów na wykorzystanie w inny sposób niż na kanapki (chociaż to też bardzo dobry pomysł). Kiedy znalazłam ten przepis, buzia uśmiechnęła się sama. Nie dość, że pysznie, to jeszcze można połączyć 2 cudne akcje blogowe.

Składniki:60g
orzechów włoskich40 g
orzechów laskowych100 g
mąki pszennej pełnoziarnistej75 g
cukru trzcinowego1/2 łyżeczki
soli75 g
masłakrem
żurawinowy
Wykonanie:
Orzechy miksujemy w blenderze. Następnie dodajemy
mąkę,
cukier i
sól i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy
masło i miksujemy tak, aby powstały grudki. Masą wykładamy blaszkę (użyłam kwadratowej o
boku 23 cm). Wkładamy do lodówki na ok. 20 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyjmujemy schłodzony spód
orzechowy i pieczemy 20 - 25 minut. Na podpieczony spód wykładamy przygotowany wcześniej krem
żurawinowy (nie użyłam całej porcji). Ponownie pieczemy przez około 10 - 15 minut. Upieczone
ciasteczka studzimy i wkładamy do lodówki. Dobrze schłodzone
ciasteczka wyjmujemy i kroimy na prostokąty czy trójkąty.

