Wykonanie
Za tydzień święto zakochanych, z myślą o nich i dla nich przygotowałam
ciasteczka stempelkowe z
mąki orzechowej, która jest produktem w 100% naturalnym i bezglutenowym. Te
ciasteczka nie są dla tych, którzy lubią kruche i delikatne
herbatniki, raczej są twardawe i mają smak prażonych
orzechów laskowych.
Mąkę orzechową można zastąpić
kasztanową, jedną i drugą dostaniemy w sklepach ze zdrową żywnością. Wycinanie
ciasteczek stempelkiem może początkowo wydawać się trudne, ale z czasem nabierzecie wprawy, a
ciasteczka na pewno sprawią dużo radości. Polecam również jako zdrowy dodatek do
kawy:)

Składniki150g
mąki z
orzechów laskowych100g
mąki pszennej100g
masła6 łyżek
mleka80g
cukru trzcinowegoszczypta
soliDo miseczki
daję wszystkie składniki i wyrabiam krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto owijam folią spożywczą i
daję do lodówki na 30min. Odcinam mniejsze kawałki ciasta i wałkiem rozciągam na grubość 5mm (przy tej czynności dobrze jest położyć na ciasto kawałek folii spożywczej, aby zapobiec przyklejaniu cista do wałka). Stempelkiem wycinam
ciasteczka. Gotowe
daję na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok. 15min. w temp.170 stopni. Udanych wypieków!!!
