ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka stempelkowe z mąki orzechowej

Ciasteczka stempelkowe z mąki orzechowej

nazwa

Wykonanie

Za tydzień święto zakochanych, z myślą o nich i dla nich przygotowałam ciasteczka stempelkowe z mąki orzechowej, która jest produktem w 100% naturalnym i bezglutenowym. Te ciasteczka nie są dla tych, którzy lubią kruche i delikatne herbatniki, raczej są twardawe i mają smak prażonych orzechów laskowych. Mąkę orzechową można zastąpić kasztanową, jedną i drugą dostaniemy w sklepach ze zdrową żywnością. Wycinanie ciasteczek stempelkiem może początkowo wydawać się trudne, ale z czasem nabierzecie wprawy, a ciasteczka na pewno sprawią dużo radości. Polecam również jako zdrowy dodatek do kawy:)
Składniki
150g mąki z orzechów laskowych
100g mąki pszennej
100g masła
6 łyżek mleka
80g cukru trzcinowego
szczypta soli
Do miseczki daję wszystkie składniki i wyrabiam krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 30min. Odcinam mniejsze kawałki ciasta i wałkiem rozciągam na grubość 5mm (przy tej czynności dobrze jest położyć na ciasto kawałek folii spożywczej, aby zapobiec przyklejaniu cista do wałka). Stempelkiem wycinam ciasteczka. Gotowe daję na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok. 15min. w temp.170 stopni. Udanych wypieków!!!
Źródło:https://napiecyku.wordpress.com/2014/02/07/ciasteczka-stempelkowe-z-maki-orzechowej