Wykonanie
Przepis powstał z kilku powodów. Zacznę od końca. Ania pokazała
makaron z
dynią i
serem pleśniowym. Przypomniałam sobie też o tej
sałatce .
Potem obejrzałam jeszcze moją książkę o makaronach i tak oto powstało to danie, w sam raz na dzisiejszy światowy dzień
makaronu (bo, że trwa
dyniowy tydzień, to chyba już wiadomo;). W pierwszej chwili miałam wątpliwości,
potem jednak posmakowało. Spróbował nawet mój syn i stwierdził, że gdyby nie było nic innego, to by zjadł. Przeszkadzał mu zapach gorgonzoli.
Składniki:4 płaty lasagne300 g pieczonej dyni100 g gorgonzoli50 g
orzechów włoskichser żółty (na wierzch)Wykonanie:Gotujemy płaty lasagne przez około 3 minuty. Z upieczonej dyni robimy
pure, ugniatając ją tłuczkiem do
ziemniaków lub widelcem. Mieszamy kawałki gorgonzoli z jeszcze ciepłą
dynią, tak aby
ser się trochę rozpuścił. Dodajemy posiekane
orzechy i mieszamy farsz. Dno naczynia smarujemy delikatnie
oliwą. Kładziemy pierwszy płat
makaronu, na to farsz, znowu płat i tak do końca. Na górę kładziemy
makaron, który posypujemy
żółtym serem. Zapiekamy 5 -8 minut w 180 stopniach.
/wydrukuj przepis/