ßßß Cookit - przepis na Batoniki śniadaniowe

Batoniki śniadaniowe

nazwa

Wykonanie

Po zrobieniu kremu czekoladowego zostało mi mleko skondensowane. Zaczęłam więc przeszukiwać książki kucharskie w poszukiwaniu przepisu, który zawierałby takie mleko. Kiedy zobaczyłam te batoniki w książkce Nigelli wiedziałam, że to jest to. Nieco zmodyfikowałam składniki ponieważ nie miałam akurat w domu dokładie tych składników, o których pisała Nigella. Wyszło cudowne. W sam raz na drugie śniadanie do pracy.
Składniki:
250 ml mleka zagęszczonego słodzonego
125 g płatków owsianych
40 g wiórków kokosowych
50 g suszonej żurawiny
60 g mieszanki sezamu i płatków migdałowych
65 g mieszanki migdałów i orzechów laskowych
Wykonanie:
Mleko słodzone podgrzać na dużej patelni (robiłam to w garnuszku). W misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki, (orzechy i migdały nieco posiekać) a następnie zalać ciepłym mlekiem, dobrze wymieszać.
Formę o wymiarach 23 x 23 cm wysmarować olejem, lub wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na to przygotowaną mieszankę , wyrównać.
Piec około 1 godziny w temperaturze 130ºC. Po około 15 minutach od wyjęcia pokroić na 16 batoników. Odstawić do wystygnięcia.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/02/Batoniki-sniadaniowe.html