ßßß Cookit - przepis na Pierogi razowe ze szpinakiem

Pierogi razowe ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam pierogi. Pamiętam, że jeszcze jako nastolatka potrafiłam zjeść na obiad 12 sztuk ruskich (i wcale nie było po mnie tego widać ). Teraz, kiedy sama muszę już je lepić jakoś zjadam dużo mniej :). Pomysł na te pierogi przyszedł mi do głowy na fazie South Beach, oraz pierożków, które zamówiłam sobie w rewelacyjnej garmażerce, która mieści się obok mojego fryzjera. Taki super wypad, najpierw pierożki, a potem chwila relaksu.
Składniki na ciasto (jak zwykle u mnie ilości na oko):
2 szklanki mąki pszennej razowej
letnia woda
1 łyżeczka miękkiego masła
szczypta soli
Zagnieść ciasto z podanych składników, dodając powoli wodę, tyle ile zabierze mąka. Ja chowam ciasto na chwilę do naczynia żaroodpornego, dzięki czemu jest bardziej wilgotne, nie wysycha tak szybko podczas lepienia i łatwiej się wałkuje
Składniki na farsz:
szpinak (dałam 1 opakowane mrożonego)
ser feta
Szpinak rozmrozić na odrobinie oliwy i dobrze odparować. Pod koniec dodac rozkruszoną fetę i chwilę razem poddusić. Farsz ostudzić.
Ciasto rozwalkować, wycinać szklanką koła i nakładać po łyżeczce farszu. Zlepione pierogi gotować w osolonym wrzątku przez chwilę od kiedy wypłyną na powierzchnię.
Zostało mi trochę farszu, ale z tym nadzieniem akurat nie ma problemu :)
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/01/Pierogi-razowe-ze-szpinakiem.html