ßßß
Składniki:300 g mleka (dałam 150)15 g drożdży świeżych (dałam 3 g instant)60 g masła roztopionego (dałam 30 g)130 g cukru (dałam 50 g)500 g maki (dałam 250 g)Wielka garść kawałków czekolady albo łezek ,które były w zamrażarce (dałam 50 g )Extrat waniliowy albo śmietankowy (dałam waniliowy, pół łyżeczki)Żółtko do smarowania (nie dałam)Wykonanie:Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne (robiłam w robocie). Zostawiamy do wyrośnięcia przez mniej więcej godzinę (moja rosło troszkę dłużej). Ciasto musi powiększyć objętość. Odgazowujemy, dzielimy na dwie części,do jednej np dodajemy kawałków czekolady a drugą zostawiamy bez niczego. Każdą cześć dzielimy jeszcze na 2 części i formujemy bagietki. Czyli mamy 4 bagietki. Odstawiamy do wyrośnięcia,mniej więcej 30 minut. Smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem (smarowałam samym mlekiem), nacinamy i pieczemy na 180 ° około 25 minut./wydrukuj przepis/