Wykonanie
            
Ciasto "3bit" czyli 3 warstwy 
herbatników przełożone masą 
krówkową i budyniową. Całość pokryta jest 
bitą śmietaną posypaną startą 
czekoladą. Ciasto najlepiej zrobić 1-2 dni wcześniej, wówczas 
herbatniki zmiękną, połączą się z masami i ciasto nabierze idealnego smaku.Składniki:1 puszka masy krówkowej (500g)około 500 g 
herbatników400-500 ml 
śmietanki 30-36%2 opakowania 
śmietan-fix50-100 g 
czekolady mlecznej lub gorzkiej
cukier puder (opcjonalnie do 
śmietany)Masa budyniowa:500 ml 
mleka2/3 szklanki 
cukru (130g)2 
żółtka3 łyżki 
mąki ziemniaczanej (40-45g)3 łyżki 
mąki pszennej (40-45g)3/4 kostki miękkiego 
masła (180g)Przygotowanie masy budyniowej: 1 i 1/2 szklanki 
mleka zagotowujemy z 
cukrem. Pozostałe 
mleko mieszamy dokładnie z 
żółtkami oraz 
mąkami i powoli wlewamy do gotującego się 
mleka. Gotujemy około 2 minuty na małym ogniu, cały czas dokładnie mieszając, żeby nie powstały grudki. Zestawiamy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie 
masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Cały czas miksując, dodajemy po jednej łyżce zimnego budyniu.Dno prostokątnej formy (36x24) wykładamy jedną warstwą 
herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy masę 
krówkową (można wcześniej włożyć puszkę masy do gotującej się 
wody na kilka minut, wówczas masa krówkowa będzie lepiej się rozsmarowywała). Na masę 
krówkową wykładamy drugą warstwę 
herbatników, na którą kładziemy masę budyniową. Całość przykrywamy trzecią warstwą 
herbatników.Zimną 
śmietanę ubijamy ze 
śmietan-fix. Można dodać 
cukier puder w/g uznania. Ubitą 
śmietanę wykładamy na trzecią warstwę 
herbatników. Całość posypujemy startą 
czekoladą.Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.Źródło: Domowe WypiekiSmacznego!Tasty Blog na Facebook'u

