Wykonanie
« Drugie podejście do
chleba na ...Prosty 100
żytni chleb ... »Domowa
kapusta kiszona dzień 5 i 6
Kapusta kisiła się w niedomkniętych słoikach (dostęp powietrza) lub wecku, do którego raz na jakiś czas (co 2 dni) mozna wpuścić powietrze, w temp. pokojowej około 3 dni.
Potem wyjechałam na 4 - wstawiłam ją do lodówki, co spowolniło proces fermentacji. Po powrocie - tadam - piękna, soczysta, pełna witamin, zdrowa, no i smaczna. Co za truizmy, ehh, no ale tak po prostu jest.
Ludziska - zróbcie sami kapuchę! :) (najlpiej od razu, aby skrócić robotę, z 2 główek - 4 słoje bo rewelacyjnie się przechowuje i wystarczy i na zupę, i na surówki, i na farsze do pierogów czy pasztetów warzywnych, no i do podjadania), ma niepowtarzalny smak i jaka satysfakcja! Świetnie się przechowuje!Tutaj klik jest naukowe podejście do tematu: wszystko o zasilających ją bakteriach, grzybach, składnikach, mikroelementach - foodlexicon!
Teraz tylko wtarkować
jabłko ze skróką,
marchewkę, ciut
cebulki, łyżkę
oliwy lub
oleju - i mniam! Można wszystko w malakserze, to jeszcze krócej !niedziela, 04 marca 2012, zou_woodwalkerpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBack