ßßß Cookit - przepis na Automaty do mleka sojowego, ryżowego, orzechowego, ...

Automaty do mleka sojowego, ryżowego, orzechowego, ...

nazwa

Wykonanie

Dlaczego o tym nie wiedziałam wcześniej? Ludzie! Mleka z ziaren!: sojowe, ryżowe, owsiane...- klasyka. Ale mega pyszne, po prostu genialne - mleko orzechowe, mleko migdałowe! 10 lat byłam wegetarianką, a NIGDY wtedy nie piłam domowego mleczka migdałowego z daktylami! Ani mleczka orzechowego, ale bardziej słodko brzmi: nugatowego z melasą i wanilią! Jak to możliwe? Ano...życie. Brak wiedzy, brak internetu...Nawet kokosowego mleczka nie piłam...
Można je SAMEMU ZROBIĆ tak prosto, że aż wstyd, że tego nie umiałam zrobić: wystarczy blender lub mikser, 20 orzechów laskowych lub obranych ze skórki migdałów - zmielić je na proszek w młynku lub dodać 0,8 l. wody i zmiksować...przecedzić - Gotowe! Dodać do smaku miód, melasę, brązowy cukier, wanilię czy czego komu dusza zapragnie. Pyszności...
Ale to nie koniec moich odkryć...Otóż niedawno odkryłam, że do kupienia są już w Palsce nawet automaty (jak czajnik) do wyrobu mleka sojowego i ryżowego - które musza być podgrzewane, zagotowane oraz z innych ziaren (migdały, orzechy, wiórki kokosowe!) - bez gotowania, na surowo.
Urządzenie wygląda to MNIEJ WIĘCEJ tak:
Do urządzenia można dodawać kilka daktyli, lub robić mleczka mieszane: kokosowo-owsiane, orzechowo-ryżowe, i inne. Automaty mają program podgrzewający (do mleka sojowego) oraz program na zimno - do orzechów i migdałów.
Źródło:http://wegefotokuchnia.blox.pl/2010/12/Pierwszy-wpis.html