ßßß Cookit - przepis na Czekośliwka - najlepszy przepis

Czekośliwka - najlepszy przepis

nazwa

Wykonanie

Zanim pierwszy raz skosztowałam czekośliwki próbowałam sobie wyobrazić jej smak... śliwkowo? czekoladowo? może trochę jak nutella, ale niee, przecież bez orzechów! Moze trochę jak mije ulubione śliwki w czekoladzie? Pierwszy słoiczek czekośliwki dostałam od koleżanki kilka lat temu. Na szczeście wciaż trwał jeszcze sezon na śliwki i natychmiast zrobiłam pierwsza partię dla dzieci, niewielką, bo zaledwie z kilograma śliwek. W kolejnym roku wiedziałam, ze nie warto robić tak małej ilości. Od tej pory zawsze w połowie października, z ostatnich, najsłodszych śliwek smażę czekośliwkę .
Niedawno na pewnym forum o kulinariach ktoś zadał pytanie dlaczego czekośliwka mu spleśniała. Nie wyobrażam sobie wielu godzin smażenia śliwek, dodawania najlepszych dodatków, by to wszystko miało spleśnieć. Tak niestety się dzieje, jesli przy smażeniu tego specjału idzie się na skróty. Nie warto dodawać do czekośliwki czekolady marnej jakości, ja na przykład nie dodaję jej wcale. Wystarczy czas, słodkie śliwki i dobre kakao. Jesli jednak Wasza partia śliwek okaże się niewystarczająco słodka, dodajcie jedynie cukier i to najlepiej trzcinowy, ale w maleńkiej ilości. I smażcie, smażcie czekośliwkę!
Ma byc bardzo śliwkowa i mocno czekoladowa, słodyczy tylko tyle, ile jej potrzebujesz, by przełamać moc gorzkiego, czarnego kakao. Żadnych komromisów - tylko najlepsze składniki!
3 kg śliwek wegierek z ostatniego, najpóźniejszego zbioru
ewentualnie 2,5 kg wegierek i 0,5 kg innych słodkich śliwek jesli węgierki okażą się niesbyt słodkie
kilka łyżek czarnego, gorzkiego, najlepszego kakao - u mnie Decomorreno
opcjonalnie !!
cukier - do smaku, nie więcej niż kilka łyżek!
100g mocnej, gorzkiej czekolady minimum 70% kakao (to ma być NAJLEPSZEJ jakości czekolada!), ale ja zawsze pomijam ten dodatek - u mnie wersja tylko z kakao
Śliwki umyj, wypestkuj i układaj wyłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do pieca nagrznego do 180°C na minimum 40 minut do godziny, ale piekarnik przez cały czas musi być lekko uchylony. Po tym czasie zorientuj się jak wyglądają śliwki, jeśli nie zrumieniły siię, ale dobrze odparowały, możesz je przełożyć do szerokiego garnka, ejśli jednak wciaż sa wyraźnie wilgotne, podpiecz je przez kolejne 30 minut.
Podpieczone, gorące śliwki przełóż do szerokiego garnka z grubym dnem, wstaw na maleńki płomień i smaż często mieszając. Gdy śliwki zaczną gęstnieć, odlej ok 0,5 szklanki soku, a śliwki smaż mieszając dalej. W sumie trwa to od 1,5 do 2,5 odzin na tę ilość owoców. Odlany gorący sok ze śliwek wymieszaj z kakao i dodaj do smazących się śliwek. Teraz jest moment na spróbowanie - wystarczająco czekoladowe, czy może trzeba dodać jeszcze ciut kakao? Jesli tak, dodawaj go tak, jak poprzednio - mieszając z rzadszą warstwą śliwkową. Spróbuj, czy dla Twojego smaku całość jest wystarczająco słodka, jeśli nie, dodaj 2 łyżki cukru, wymieszaj przez chwilę i znów spróbuj. To ostatni moment, by dodać czekoladę, jesli się na nią zdecydujesz.
Gdy już dojdziesz do smaku, który najbardziej odpowiada, wrzącą czekośliwkę przekładaj do wypieczonych w piekarniku, czystych i suchych słoiczków, a każdy słoiczek od razu zakręcaj. Nie ma potrzeby odwracania do góry dnem i pasteryzowania. Czekośliwka jest mistrzowska!
Źródło:http://www.chillibite.pl/2013/10/czekosliwka-najlepszy-przepis.html