ßßß
Jeszcze będę na tym etapie, by piec kilkadziesiąt różnych rodzajów chleba, jeszcze tam dojdę. Póki co dzielę się kilkoma wskazówkami na proste chleby, które piekę. To wskazówki dla początkujących, które mam nadzieję, zachęcą Was do dalszych poszukiwań smaku domowego chleba:- pszenny chleb bez zagniatania pieczony w ganku- pszenno-żytni chleb na zakwasie- chleb wieloziarnisty na zakwasie500g mąki pszennej chlebowej typ 750 lub 820 (plus trochę do oprószenia)- ja piekę na mące orkiszowej265ml wody o temperaturze pokojowej15g świeżych drożdży lub 4,5g drożdży instant7g soli
Wsyp mąkę do dużej miski (najlepiej do dzieży stojącego miksera), zrób pośrodku wgłębienie, dodaj drożdże, sól, wodę i wyrabiaj ciasto ręcznie lub hakiem miksera, aż będzie miękkie i elastyczne (ok 10 minut). Przykryj zagniecione ciasto w misce wilgotną ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto uderz pięścią 8-10 razy, by je odgazować.
Przełóż ciasto na oprószony mąka blat i wyrabiaj przez chwilę przez rozciąganie i zagniatanie. Uformuj z ciasta prostokąt, złóż na trzy i odwróć łączeniem do spodu - powinien powstać krótki wałek. Kantem dłoni spłaszcz końcówkę ciasta i podwiń pod spód. Identycznie zrób z drugim końcem.Uformowany bochenek przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, oprósz mąką i odstaw na ok 25 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a w tym czasie rozgrzewaj piekarnik do temperatury 240 °C. Po ok 25 minutach, wyrośnięty bochenek natnij nożem dwukrotnie wzdłuż.
Wstaw blachę do piekarnika i piecz 8 minut. Zmniejsz temperaturę do 190 °C i uchyl drzwiczki delikatnie na ok 1-2 minuty, a następnie zamknij piekarnik i piecz ok 30 minut, aż bochenek wyrośnie i będzie złocisty, a postukany od dołu wyda "głuchy" pusty dźwięk. Wyjmij chleb z piekarnika na kratkę i odstaw do przestudzenia.
Krój bochenek dopiero po całkowitym wystygnięciu. Chleb utrzymuje świeżość przez ok 36 godzin. Świetnie smakuje z wiejskim masłem i plastrem camemberta okrytym marmoladą z pomarańczy .