ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka maślane "roztopione bałwanki" i "reniferki Rudolfy"

Ciasteczka maślane "roztopione bałwanki" i "reniferki Rudolfy"

nazwa

Wykonanie

Cudownie maślane, delikatne i kruche. Są absolutnie pyszne. Możecie je upiec w proponowanych zimowo-świątecznych wzorach, które pierwszy raz zobaczyłam na blogu Moje wypieki, lub zwyczajnie bez zbędnych ozdób i dekoracji.
Ciasteczka pieką się szybko, nie odkształcają i cudownie pachną. Z podanych proporcji wychodzi ok. 70 szt. Przepis bardzo mocno zmodyfikowany pochodzi z tej (klik) strony. Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)
Składniki:
250g masła
1,5 szkl mąki pszennej tortowej
1,5 szkl mąki krupczatki
1/2 szkl cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
dekoracja "bałwanki":
białe pianki marschmallow lub kulki z masy cukrowej (klik)
lukier królewski (klik)
barwnik czerwony w żelu
posypka groszkowa na guziczki
rozpuszczona czekolada gorzka
dekoracja "reniferki":
rozpuszczona czekolada gorzka
lukier królewski (klik)
czerwone lentilki lub m&m's
Masło posiekać z mąkami, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jako i śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Ulepić kulę i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
zimne ciasto rozwałkować na grubość ok 3mm i wycinać okrągłe ciasteczka (u mnie o średnicy 6cm)
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok 10 minut
Połowę ciasteczek udekorować nierównomiernie lukrem (to będzie roztopiony śnieg). Na nim umieścić piankę marschmallow (to będzie głowa bałwanka). Udekorować kolorowym lukrem robiąc oczy, nos, buzię oraz szalik i roztopione guziczki....
Druga połowę ciasteczek udekorować w reniferki. Roztopioną gorzką czekoladą narysować rogi renifera oraz oczka. Czerwonego lentilka przykleić na lukrze jako nosek
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2014/12/ciasteczka-maslane-roztopione-bawanki-i.html