Wykonanie
Coraz częściej zaczynam rozglądać się za przepisami czegoś słodkiego, ale jednocześnie małego. Gdy są goście, wiadomo, że wszystko zniknie. Ale, gdy jesteśmy sami, to nie przejadamy tyle. Pomysłów jest na szczęście całkiem sporo. Ale ten przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Trudno ocenić co to jest, bo jak na babkę, jest zbyt mokra (i dobrze), ale też bez przesady. Jest to po prostu deser idealny. A już z
bitą śmietaną, to niebo w gębie. Już nie
mogę się doczekać, aż znów to zrobię. A zrobię na pewno.Przepis pochodzi z tego bloga.

Składniki (na 6 kokilek):- 75 g
mąki pszennej,- 74 g
cukru,- 3
jajka,- 100 g
gorzkiej czekolady,- 1/2 szklanki
śmietanki 18%,-
masło do wysmarowania foremek.Sposób wykonania:
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Dolewamy
śmietanki i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie ubijamy
jajka z
cukrem, dolewamy wystudzoną masę
czekoladową i mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy
mąkę. Gotową masę rozlewamy do wysmarowanych
masłem kokilek (do 2/3 wysokości) i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 °C. Deser jest najsmaczniejszy, gdy jest jeszcze lekko ciepły i podawany z
bitą śmietaną.
