Wykonanie
Wypieków z dodatkiem
sera jest już na blogu kilka. Dzisiaj prezentuję Wam kolejny.... Przepyszne fagottini
rodem z Umbrii. Słodkie maleństwa mogą za każdym razem smakować inaczej w zależności od użytej
konfitury. Sekretem udanego ciasta jest
ser ricotta wchodzący w jego skład. Przepis na te cudowności znalazłam w książce "Sekrety domowej kuchni Włochów". Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)Składniki na ok 30 szt:220g
sera ricotta260g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli170g
masłaponadto:ok. 1/2 szkl
konfitury malinowej, morelowej, jagodowej lub innej (bez pestek)- u mnie morelowa
cukier puder do posypaniaWszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić np przy pomocy malaksera. Przełożyć na oprószona
mąką stolnicę, uformować kulę, podzielić ją na cztery części i z każdej uformować placuszek o grubości ok 2 cm. Poprzekładać je folią i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.Piekarnik rozgrzać do temp 190 stopni (góra-dół). Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia (!).Schłodzone ciasto wyjmować pojedynczo i wykładać na stolnicę. Rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Kroić równiutkie kwadraty o
boku ok. 7,5cm Na każdy z nich nałożyć po pół łyżeczki
konfitury i złożyć ukośnie w taki sposób by powstał nam trójkąt. Widelcem zanurzonym w
mące sklejać boki.
Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoto ok 17-20 minut.Upieczone wystudzić na kratce i oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :)