Wykonanie

Fenomenalny!
Powiem Wam, że jeśli zdecydujecie się na taką
wędlinkę na stół - zniknie jako pierwsza :) Zdjęcia niespecjalne, ale na pewno w najbliższym czasie
będę miała okazję je wymienić bo na bank jeszcze sięgnę po ten przepis. Wyszło mi koncertowo więc się dzielę ;) Bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki:1,5 kg
schabu bez kości2 płaskie łyżki
soli zmiękczającej
mięso (ale może być też zwykła)1 łyżeczka
papryki słodkiej1/2 łyżeczki
rozmarynu3/4 łyżki
oleju rzepakowego1 łyżeczka
przyprawy warzywnej (klik)3 ząbki
czosnku przeciśnięte300g
moreli suszonych2 kopiate łyżki klarowanego
masłaSchab umyć, osuszyć. W środku wzdłuż, nożem lub trzonkiem od tłuczka zrobić otwór.W moździerzu utrzeć dokładnie
przyprawy. Na koniec dodać
olej i wymieszać raz jeszcze.W nacięcie
schabu dokładnie ponakładać
morele. Końce spiąć wykałaczką. Marynatą dokładnie natrzeć
schab dookoła. Wsadzić do rękawa do pieczenia. Do środka dać kopiate dwie łyżki
masła klarowanego. Zamknąć rękaw i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1,5 godziny w temp. 200 stopni.Upieczony
schab wystudzić i dopiero kroić w plastry. Smacznego :)


