Wykonanie

Pyszny, idealnie kremowy, cudownie
czekoladowy deser z przepisu Gordona Ramsay'a. :)Robi się go naprawdę ekspresowo i bez problemu :) Fantastycznie będzie pasował zarówno podczas kameralnej kolacji, jak i do popołudniowej
kawki w komplecie z książką i kocykiem. Bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki:200ml
śmietany kremówki100g
czekolady gorzkiej min 60%50ml
śmietany 12% (można zastąpić kremówką)2 duże lub 3 średnie
żółtka30g
cukru pudru2 łyżki mocnego
espresso wystudzonegoponadto:
bita śmietana do dekoracjiwiórki
czekoladowePiekarnik nagrzać do temp. 170 stopni.
Śmietanę podgrzać w rondelku. Dodać połamaną w kosteczki
czekoladę i dokładnie rozmieszać rózgą na gładko.
Żółtka utrzeć z
cukrem na jasną puszystą masę (ok. 5 minut). Do
żółtek dodać przestudzoną
czekoladę i wymieszać, a następnie dodać
espresso. Dokładnie wymieszać. Masę przelać do 4 kokilek i ustawić na blaszce. Napełnić ją wrzątkiem do połowy wysokości kokilek. Wstawić do piekarnika i zapiekać 25 minut. Po tym czasie kokilki wyjąć, wystudzić.Podawać z kleksem
bitej śmietany i wiórkami czekoladowymi.Smacznego :)

