Wykonanie

Kolejny mazurek dołączył do wypieków Wielkanocnych. Powstał zupełnie przypadkowo z tego co miałam w szafkach. Kwaskowy
dżem i lemon
curd przełamane słodką masą kajmakową tym razem o smaku
wanilii. Środkiem dołożyłam
wafle. Mazurek jest szalenie prosty w wykonaniu. Dzięki dodatkowi krupczatki ciasto jest idealnie kruche i pyszne. Polecam Wam baaardzo :)Składniki:250g
mąki pszennej100g
mąki krupczatki50g
cukru pudru200g zimnego
masła1 łyżka kwaśnej gęstej
śmietany2
żółtkaWszystkie składniki ciasta bardzo dokładnie wyrobić najlepiej przy pomocy malaksera. Z ciasta ulepić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum godzinę.Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na blaszce o wymiarach 25x35 wyłożonej papierem do pieczenia . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut w temp 200 stopni na złoto. Wystudzić.ponadto:2-3 łyżki lemon
curd (klik)120-130g
dżemu z czarnej porzeczki2 płaty
waflowe510g masy kajmakowej waniliowej (z Gostynia)Na zimnym cieście rozsmarować lemon
curd. Na to delikatnie rozsmarować
konfiturę lub
dżem porzeczkowy. Przykryć
waflem (dokładnie dociąć go do wymiaru ciasta) i docisnąć. Na wierzch wyłożyć
waniliowy kajmak. Udekorować dowolnie.Smacznego :)

