Wykonanie

Dzisiaj uderzam do Was z fenomenalną propozycją na przekąskę z
łososia wędzonego. Kto powiedział, że tort zawsze musi być słodki? ;) Postanowiłam złamać ten stereotyp ;)Cudownie kremowe dwie masy pomiędzy
ciastem francuskim z chrupiącymi
migdałami. Wytwornie i pysznie :) Polecam baaaaaardzo:)Składniki na blaty:2 opakowania
ciasta francuskiego (2x300g)ok.4 łyżki
płatków migdałowych1 roztrzepane
jajkoCiasto rozwinąć i złożyć na pół tworząc grubsze ciasto o kształcie mniej więcej kwadratu. Tortownicą (24 lub 26cm) odciskamy koło. Możemy
potem dokładniej odciąć nożem lub nożykiem do pizzy. Okrągłe ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy dokładnie roztrzepanym
jajkiem i posypujemy
płatkami migdałów.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 200 stopni 20 minut na złoto.Można również pominąć
migdały i upiec samo ciasto posmarowane
jajkiem. To będzie nasz spód
tortu.Drugie ciasto wyjmujemy z opakowania i tak samo jak poprzednio składamy na pół. Tą samą obręczą tortownicy odciskamy koło i przenosimy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nożykiem do pizzy kroimy (tak jak pizzę) na 12 kawałków. Każdy z nich smarujemy roztrzepanym
jajkiem i znów posypujemy
płatkami migdałów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 200 stopni 20 minut na złoto. Studzimy.Składniki na masy:440g
serka śmietankowego kremowego (typu philadelphia)250g
serka mascarpone1 kopiata łyżka posiekanego
koperku75g startej na grubej tarce
cukiniisólbiały pieprzkoperek w gałązkach do dekoracji250g
wędzonego łososia (użyłam
łososia norweskiego z firmy Suempol)
Cukinię leciutko posolić i odłożyć na chwilę. Następnie odlać ewentualny sok.
Serki śmietankowe zmiksować, dodać
serek mascarpone i miksować jeszcze chwilkę. Dodać
koperek i wymieszać (na tym etapie nie doprawiać!). Masę podzielić w proporcjach 1/3 i 2/3Do 1/3 masy dodać startą
cukinię i doprawić
solą i
pieprzem.Do 2/3 masy dodać 50g
wędzonego łososia pokrojonego w kawałki (pozostałe 200g będzie nam potrzebne do przekładania. Dobrze wymieszać i doprawić
solą i
pieprzem. Odłożyć 1-2 łyżki do dekoracji.Teraz przystępujemy do składania tego w całość :)Na paterze układamy spód (okrągłe ciasto). Na to wykładamy masę z
łososiem. Układamy na niej poszarpane plastry
łososia. Na to wykładamy masę z
cukinią i znów poszarpane kawałki
łososia.Na wierzchu układamy trójkąty. Na każdym z nich robimy małą rozetkę z masy łososiowej i dekorujemy maleńką gałązką
koperku. I już :) Zachwycamy się cudownym smakiem :)Smacznego :)





Do zrobienia
tortu użyłam przepysznego
wędzonego łososia norweskiego firmy Suempol .Zapraszam Was także do odwiedzenia ich strony na Facebooku, gdzie będziecie mogli na bieżąco
śledzić nowości :)A już niebawem
będę miała dla Was niespodziankę!Konkurs z cudownymi nagrodami - zestawami fantastycznych
wędzonych łososi - Bądźcie czujni ;)