ßßß Cookit - przepis na Roladki z francuskiego ciasta z łososiem

Roladki z francuskiego ciasta z łososiem

nazwa

Wykonanie

Jutro ostatnia sobota karnawału ! Moja dzisiejsza propozycja to szybka przekąska, która może być podana na zimno lub na ciepło. Będzie idealna jako uzupełnienie szwedzkiego stołu, obok na przykład jajek faszerowanych pastą łososiową . Jej przygotowanie jest bardzo proste, a efekt, jak widać na zdjęciach, również miły dla oka. Przepis pochodzi z książki "Pascal kontra Okrasa" wydanej przez Lidla, urozmaiciłam go tylko odrobinę świeżym koperkiem dodanym do łososia.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
150 g wędzonego łososia
1 opakowanie serka śmietankowego
koperek
pieprz
1 jajko
Wykonanie:
Ciasto wyjmujemy z lodówki, pozwalamy mu się lekko ocieplić, a następnie je rozwijamy.
Brzegi ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem. Ciasto wzdłuż dłuższego boku smarujemy serkiem, rozkładamy łososia, posypujemy koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto rulujemy i smarujemy jajkiem, następnie kroimy w plasterki o grubości mniej więcej 2 cm. Roladki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matę, malujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/02/roladki-z-francuskiego-ciasta-z-ososiem.html