Wykonanie
Jutro ostatnia sobota karnawału ! Moja dzisiejsza propozycja to szybka przekąska, która może być podana na zimno lub na ciepło. Będzie idealna jako uzupełnienie szwedzkiego stołu, obok na przykład
jajek faszerowanych pastą łososiową . Jej przygotowanie jest bardzo proste, a efekt, jak widać na zdjęciach, również miły dla oka. Przepis pochodzi z książki "Pascal kontra Okrasa" wydanej przez Lidla, urozmaiciłam go tylko odrobinę świeżym
koperkiem dodanym do
łososia.
Składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego150 g
wędzonego łososia1 opakowanie
serka śmietankowegokoperekpieprz1
jajkoWykonanie:Ciasto wyjmujemy z lodówki, pozwalamy mu się lekko ocieplić, a następnie je rozwijamy.Brzegi ciasta smarujemy rozkłóconym
jajkiem. Ciasto wzdłuż dłuższego
boku smarujemy
serkiem, rozkładamy
łososia, posypujemy
koperkiem i świeżo zmielonym
pieprzem. Ciasto rulujemy i smarujemy
jajkiem, następnie kroimy w plasterki o grubości mniej więcej 2 cm. Roladki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matę, malujemy
jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.