Wykonanie

Zastanawiam się jak Wam opowiedzieć o smaku tej tarty.... Jest tak fenomenalna, że zdecydowanie brakuje mi słów na jej opisanie. Cudowny kruchy
kawowy spód,
czekoladowy delikatny krem i warstwa
bitej śmietany.... to poezja.... Z tej tarty jestem baaaaardzo dumna i polecam Wam baaardzo :)Składniki na spód:3
żółtka4 łyżki
cukruszczypta
soli180g zimnego
masła300g
mąki pszennej2 łyżki lodowatej
wody2,5 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej zalanej 2 łyżeczkami gorącej
wodyWszystkie składniki na ciasto bardzo szybko, ale dokładnie posiekać. Z ciasta ulepić kule i wstawić do lodówki na min. 30 minutFormę do tarty (26cm), natłuścić i wysypać
kaszą manną.
Ciastem wylepić formę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25-30 minut w temp. 200 stopni. Wystudzić na kratce.(mój spód tym razem połamał mi się - wypuściłam go niechcący i spadł na blat. Zmiksowałam go więc dodając 100g miękkiego
masła. Masą
ciasteczkową wylepiłam formę (na spód dać papier do pieczenia). Też smakuje świetnie choć dodatkowo podnosi niemałą już kaloryczność.Składniki na
krem czekoladowy:400g
trufli o smaku
kawowym330ml
śmietany kremówkiTrufle zmiksować na krem, dodać 4 łyżki
śmietany kremówki i podgrzewać chwilę w rondelku na maleńkim ogniu. Rozpuścić na gładko. Pozostałą
śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej partiami rozpuszczone
trufle i dokładnie zmiksować. Krem wylać na upieczony spód. Wstawić do lodówki.Składniki na
śmietanę:330ml
śmietany kremówki1,5 łyżki
cukru pudru250g
serka mascarpone1-2 łyżki
cappuccino do posypaniakilka kostek rozpuszczonej
czekolady do polania
Serek lekko zmiksować.
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać
cukier. Wmieszać ją do
serka. Krem przełożyć do worka cukierniczego z tylką (1M). Udekorować wierzch tarty. Całość posypać
cappuccino i polać
czekoladą.Smacznego :)



