Wykonanie

Jeszcze zdążycie na Walentynki :) Cudownie pyszne advocatowe muffinki polane
mleczna czekoladą i posypane chrupiącymi
płatkami migdałów. Szybciutkie w wykonaniu. Tak, za to też można je pokochać :) Jeśli zrobicie je w formie serduszkowej dodatkowo zyskają na wyglądzie :) Ja zdecydowałam się na nadziewanie ich
czekoladą w środku, ale następnym razem ten etap pominę i Wam też nie polecam ;) Ciasto za sprawą advocata jest rzadsze niż zwykle i przepuszcza całość
czekolady z nadzienia na sam spód czyniąc ją nieco twardszą niż być powinna ;) Poza tym smak samego ciasta z
czekoladą na wierzchu zadowala w 100% ;) Przepis pochodzi z kalendarza Thermomix 2014 :) Polecam Wam baaardzo :)Składniki na 12 szt:150g miękkiego
masła120g
cukru2
jajka100g kwaśnej
śmietany 12-18%120g
likier jajecznego advocat (klik)120g
mąki pszennej75g
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczeniapolewa czekoladowa lub kilka kostek
mlecznej czekolady do polania
płatki migdałowe do posypaniawykonanie thermomix:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę na muffinki natłuścić lub wyłożyć papilotkami.Założyć motylek.
Masło i
cukier wrzucić do naczynia. Utrzeć 1 min/obr4.Dodać
jajka,
śmietanę,
likier - wymieszać 20 s/obr4. Zdjąć motylekDodać obydwie
mąki i
proszek do pieczenia. Wymieszać 5 sek/obr4Ciasto przelać do formy muffinkowej. Piec ok 25 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić chwilę w formie, a następnie wyjąć i studzić na kratce. Wystudzone polać
czekoladą i posypać
płatkami migdałów.wykonanie tradycyjne:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę na muffinki natłuścić lub wyłożyć papilotkami.
Masło utrzeć do puszystości z
cukrem. Dodać
jajka,
likier i
śmietanę. Utrzeć dokładnie. Dodać obydwie przesiane
mąki i
proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką lub krótko utrzeć. Masę nałożyć do formy muffinkowej. Piec ok 25 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić chwilę w formie, a następnie wyjąć i studzić na kratce. Wystudzone polać
czekoladą i posypać
płatkami migdałów.Smacznego :)

