ßßß Cookit - przepis na Muffiny z likierem jajecznym

Muffiny z likierem jajecznym

nazwa

Wykonanie

Kto lubi muffinki ręka do góry!
Bardzo lubię ten rodzaj ciasta – kolejny, który robi się szybko i bezproblemowo. Chyba jeszcze nie było muffinek, które by mi nie wyszły. Przepis na te pochodzi z książki „Muffiny, male ale przepyszne”.
Muffiny z tego przepisu wychodzą jakby maślane i sprężyste. W oryginalmym przepisie są polane czekoladową polewą i posypane płatkami migdałowymi – ja sobie darowałam.
Składniki :
125 g mąki,
75 g skrobi spożywczej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
150 g miękkiego masła,
120 g cukru,
2 jaja,
100 g kwaśnej śmietany,
100 ml likieru jajecznego (Advocat),
opcjonalnie polewa czekoladowa, płatki migdałowe.
Wykonanie :
Mąkę wymieszać ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Masło z cujrem utrzeć na pulchną masę. Stopniowo wymieszać z jajkami, kwaśną śmietaną i likierem. Dodać do tego mączną mieszankę i mieszać wszystko dotąd, aż składniki się połączą. Ciasto równomiernie rozłożyć do foremek. Muffiny piec 20 minut na środkowym poziomie piekarnika. Piekarnik rozgrzac do temperatury 180 st. C. Po upieczeniu jeszcze 5 minut zostawić w formie i wyjąć z niej gdy lekko przestygną. Na koniec polać polewą czekoladową i posypac uprażonymi płatkami migdałowymi.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=753