Wykonanie
Kto lubi muffinki ręka do góry!Bardzo lubię ten rodzaj ciasta – kolejny, który robi się szybko i bezproblemowo. Chyba jeszcze nie było muffinek, które by mi nie wyszły. Przepis na te pochodzi z książki „Muffiny,
male ale przepyszne”.Muffiny z tego przepisu wychodzą jakby maślane i sprężyste. W oryginalmym przepisie są polane
czekoladową polewą i posypane
płatkami migdałowymi – ja sobie darowałam.

Składniki :125 g
mąki,75 g
skrobi spożywczej,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,150 g miękkiego
masła,120 g
cukru,2
jaja,100 g kwaśnej
śmietany,100 ml
likieru jajecznego (Advocat),opcjonalnie
polewa czekoladowa,
płatki migdałowe.Wykonanie :
Mąkę wymieszać ze
skrobią i
proszkiem do pieczenia.
Masło z
cujrem utrzeć na pulchną masę. Stopniowo wymieszać z
jajkami, kwaśną
śmietaną i
likierem. Dodać do tego mączną mieszankę i mieszać wszystko dotąd, aż składniki się połączą. Ciasto równomiernie rozłożyć do foremek. Muffiny piec 20 minut na środkowym poziomie piekarnika. Piekarnik rozgrzac do temperatury 180 st. C. Po upieczeniu jeszcze 5 minut zostawić w formie i wyjąć z niej gdy lekko przestygną. Na koniec polać
polewą czekoladową i posypac uprażonymi
płatkami migdałowymi.