ßßß
Składniki :125 g mąki,75 g skrobi spożywczej,2 łyżeczki proszku do pieczenia,150 g miękkiego masła,120 g cukru,2 jaja,100 g kwaśnej śmietany,100 ml likieru jajecznego (Advocat),opcjonalnie polewa czekoladowa, płatki migdałowe.Wykonanie :Mąkę wymieszać ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Masło z cujrem utrzeć na pulchną masę. Stopniowo wymieszać z jajkami, kwaśną śmietaną i likierem. Dodać do tego mączną mieszankę i mieszać wszystko dotąd, aż składniki się połączą. Ciasto równomiernie rozłożyć do foremek. Muffiny piec 20 minut na środkowym poziomie piekarnika. Piekarnik rozgrzac do temperatury 180 st. C. Po upieczeniu jeszcze 5 minut zostawić w formie i wyjąć z niej gdy lekko przestygną. Na koniec polać polewą czekoladową i posypac uprażonymi płatkami migdałowymi.