Wykonanie

Przepyszne
ciasteczka migdałowe w smaku bardzo przypominające
makaroniki. Zniknęły tak szybko że ledwo zdążyłam zrobić im zdjęcie. Idealne, słodkie, mocno wciągające. Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki . Polecam wam baaardzo :)Składniki:3
białka*300g zmielonych
migdałów300g
cukru pudru + do obtoczenia1 łyżka
miodu lub golden
syrupudo nadzienia: dowolne
konfitury, lemon
curd, kawałki lub
płatki migdałowe itp.*
białka raczej z mniejszych
jajek. Jeśli będą zbyt duże masa
ciasteczkowa wyjdzie zbyt rzadka i rozpłynie się w pieczeniu na płaski placuszek. Nie ujmuje to smaku
ciastek, ale wpływa na ich wygląd ;)Wszystkie składniki zmiksować na gładką plastyczną masę i odstawić do lodówki celem schłodzenia na 30 min. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości
orzecha włoskiego i obtaczać je w cukrze pudrze. Układać na wyłożonej matą do pieczenia blaszce. Trzonkiem drewnianej łyżki zrobić wgłębienia i układać w nich
płatki migdałów lub po odrobinie
konfitury. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni.Smacznego :)


