ßßß Cookit - przepis na Włoskie ciasteczka migdałowe

Włoskie ciasteczka migdałowe

nazwa

Wykonanie

Wariacja ciasteczek amaretti - pyszne, lekko ciągnące ciastka migdałowe, które można jeść i jeść.. i naprawdę nie mieć dosyć ;-). Upiekłam je w wersji mini, wyglądały przepięknie, smakowały bosko. Zwłaszcza te minutkę dłużej przytrzymane w piekarniku, z chrupiącą, złotą skorupką. Bardzo eleganckie na wszelkiego typu imprezy a szczególnie takie okazje jak.. święta :-).
Składniki na około 40 ciastek:
3 białka
300 g zmielonych migdałów
300 g cukru pudru + więcej do obtoczenia ciastek
1 łyżka miodu lub golden syrupu
nadzienie: dowolne konfitury, lemon curd, płatki migdałów, creme patissiere itp.
Wszystkie składniki zmiksować na gęstą, plastyczną masę. Masa może się kleić. Przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut, do schłodzenia.
Po tym czasie formować z ciasta nieduże kulki, wielkości małego orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze. Układać na blaszce zachowując odstępy - ciastka podwajają objętość. Lekko spłaszczyć. Końcem drewnianej łyżki zrobić wgłębienia w ciastkach, wypełniać je niedużą ilością dowolnego nadzienia.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce.
Smacznego :-).
Źródło inspiracji - 'Pastry' Richard Bertinet.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/wloskie-ciasteczka-migdalowe