Wykonanie

Fantastyczny sposób na wykorzystanie
białek :) Dzisiejsza propozycja powstała w oparciu o włoskie
ciasteczka migdałowe (klik).
Migdały w tym wypadku jednak zastąpiłam częściowo
słonecznikiem i
fistaszkami. Wyszło nadspodziewanie dobrze :) Konsystencję ciasta możecie regulować delikatnie dodając
bułki tartej. Bardzo Wam polecam :)Składniki:4 średnie
białka65g
migdałów240g
słonecznika95g
orzeszków ziemnych (mogą być delikatnie solone)4-6 łyżek
bułki tartej (w zależności od wielkości
białek)350g
cukru pudru + do obtoczenia1 łyżka
miodu lub golden
syrupuorzechy włoskie do dekoracji
Migdały, orzeszki i
słonecznik zmielić lub zmiksować drobno. Dodać pozostałe składniki iwyrobić na gładką plastyczną masę. Odstawić do lodówki celem schłodzenia na 30 min.Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości
orzecha włoskiego i obtaczać je w cukrze pudrze. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Kciukiem zrobić wgłębienia w które powtykać
orzechy włoskie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni. Studzić chwilę na blaszce na następnie na kratce (uwaga
ciasteczka początkową są bardzo miękkie). Smacznego :)

