Wykonanie
            
Gdy zobaczyłam te batony na blogu Słodkie przyjemności od razu się w nich zakochałam. Okazało się, że są też na blogu Moje Wypieki, a przepis jest Nigelli i pochodzi z książki "Nigella ekspresowo" :) Żeby było śmieszniej mam tę książkę, ale jakoś wcześniej go tam nie widziałam do dziś :) Dzisiaj zapraszam Was na pyszne 
śniadaniowe batony owsiane :) To rodzaj takiej słodkiej przekąski którą się zjada z mniejszym niż zazwyczaj wyrzutem sumienia :) Bogate w ziarna, 
orzechy i zdrowe 
płatki owsiane. Moje dzieci pokochały je od razu, a synek dzielnie je ze mną przygotowywał. Polecam Wam baaardzo :)Składniki:1 puszka 
mleka skondensowanego słodzonego (ok.400g)250g 
płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)75g wiórek 
kokosowych100g 
suszonej żurawiny125g 
orzeszków ziemnych niesolonych125g mieszanki nasion (
dynia, 
słonecznik, 
sezam)
Mleko skondensowane podgrzać w garnuszku z teflonowym dnem. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać i zalać ciepłym skondensowanym 
mlekiem. Blaszkę 23x33 wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i delikatnie wyrównać (absolutnie nie dociskać bo batony wyjdą twarde!). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 min. w temperaturze 130 stopni (ostatnie 5 minut ustawić na opiekanie celem zezłocenia). Blaszkę wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut. Po tym czasie pokroić na 16 dużych lub 32 mniejsze kawałki. Smacznego :)


