ßßß Cookit - przepis na Domowy ser ricotta

Domowy ser ricotta

nazwa

Wykonanie

Po zrobionym ostatnio domowym jogurcie, dojrzewałam powoli do zrobienia domowego sera. Wcześniej zdarzało mi się podobny robić, ale jedynie na zasadzie półproduktu do paschy wielkanocnej. Nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam bo ser ricotta bardzo lubię a ten smakuje wyśmienicie. Przepis znalazłam na Blogu Domi w kuchni . Polecam :)
Składniki:
1 litr mleka świeżego 3,2 %
100 ml jogurtu naturalnego
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kwaśnej tłustej śmietany
Mleko zagrzać z sokiem z limonki, jogurtem i solą w garnku (85-90 stopni) . Podgrzewać do momentu aż na wierzchu zrobi się widoczny skrzep a pod nim serwatka. Zdjąc z gazu i odstawić na ok 10 minut do przestygnięcia. Następnie na większym garnku położyć sitko a na nim gazę. Przelać połowę, posypać szczyptą soli ser a następnie wlać druga połowę i znów oprószyć solą. Odczekać chwilę do odcedzenia. Ser wyjąć do miseczki, dodać śmietanę i dobrze całość wymieszać. Odstawić pod przykryciem na całą noc a następnie przechowywać lodówce :)
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/12/domowy-ser-ricotta.html