Wykonanie

Po zrobionym ostatnio domowym
jogurcie, dojrzewałam powoli do zrobienia domowego
sera. Wcześniej zdarzało mi się podobny robić, ale jedynie na zasadzie półproduktu do paschy wielkanocnej. Nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam bo
ser ricotta bardzo lubię a ten smakuje wyśmienicie. Przepis znalazłam na Blogu Domi w kuchni . Polecam :)Składniki:1 litr
mleka świeżego 3,2 %100 ml
jogurtu naturalnegosok z 1/2
limonki1 łyżeczka
soli1 łyżeczka kwaśnej tłustej
śmietanyMleko zagrzać z
sokiem z limonki,
jogurtem i
solą w garnku (85-90 stopni) . Podgrzewać do momentu aż na wierzchu
zrobi się widoczny skrzep a pod nim
serwatka. Zdjąc z gazu i odstawić na ok 10 minut do przestygnięcia. Następnie na większym garnku położyć sitko a na nim gazę. Przelać połowę, posypać szczyptą
soli ser a następnie wlać druga połowę i znów oprószyć
solą. Odczekać chwilę do odcedzenia.
Ser wyjąć do miseczki, dodać
śmietanę i dobrze całość wymieszać. Odstawić pod przykryciem na całą noc a następnie przechowywać lodówce :)Smacznego :)

