Wykonanie
Opis : Zamrożone lub świeże
białka, które zgromadzimy możemy wykorzystać do tego ciasta. Bez użycia nawet jednego
żółtka upieczemy niesamowicie wilgotne ciasto, a to za sprawą dodatku
maślanki i soku. Ciasto posiada zbitą konsystencję, ale bardzo wilgotną. Pieczemy je do góry dnem, aby
ananasy nie zatopiły się w cieście i pozostały pod karmelowymi
migdałami.Polecam szczerze ten wypiek, szczególnie ze względu na dzieci, które nie lubią suchych ciast, które trzeba popijać
herbatą (z tego względu moje dziecko nie mogło oderwać się od tego ciasta).Pochodzenie : przepis własnyIlość : blaszka o wym. 32/23 cmSkładniki Na Wierzch Ciasta :1 średnia puszka
ananasów w syropie (ok. 600 g wraz z zalewą)150 g
migdałów150 g
brązowego cukru (u mnie ciemny)120 g
masłaSkładniki Na Ciasto :150 g miękkiego
masła200 g
cukru kryształu150 ml
maślanki o temp. pokojowej0,5 łyżeczki ekstraktu
migdałowego270 g
mąki pszennej2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia100 ml
syropu z puszki po ananasie9
białek z
jajek o rozmiarze LPrzygotowanie Wierzchu Ciasta :Na deskę wyłożyć podwójną warstwę ręcznika kuchennego.Wyłożyć na nim plastry
migdałów, aby te odsączyły się dobrze z nadmiaru soku.Na największej patelni uprażyć
płatki migdałowe na złocisty kolor.Zdjąć z patelni i odłożyć do ostudzenia.Na tej samej patelni rozpuścić
cukier z
masłem (
cukier nie rozpuści się całkowicie, ale powinien utworzyć w miarę jednolity sos).Natychmiast wylać go równo na wyłożoną papierem do pieczenia formę.Na sos równomiernie wysypać uprażone
migdały.Na
migdały wyłożyć równo plastry
ananasa.Przygotowanie Ciasta :Do miski dodać
masło i utrzeć na kremową oraz puszystą konsystencję.Dodawać partiami
cukier, za każdym razem ucierając 0,5-1 min.Wlać
maślankę w dwóch etapach, za każdym razem miksować do połączenia się składników.W misce wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia.Przesianą dodawać w kilku etapach do ucieranej masy, za każdym razem miksować do połączenia się składników.Rozgrzać piekarnik do 180*C.W oddzielnej misce ubić
białka na sztywno.Kilkoma partiami dodawać je do ucieranej masy, za każdym razem mieszać delikatnie, ale dokładnie do połączenia się składników.Ciasto wylać na przygotowaną wcześniej blaszkę z sosem,
migdałami oraz
ananasami.Włożyć do piekarnika.Piec 50-60 min. do momentu kiedy patyczek będzie suchy (ciasto urośnie w środkowej części, zarumieni się na brązowo, ale po wyciągnięciu z piekarnika opadnie po jakimś czasie i zostanie już płaskie).Ciasto wyciągnąć z piekarnika po upływie ok. 5 min. od czasu zakończenia pieczenia.Po upływie 10 min. należy je wyciągnąć z blaszki i odwrócić do góry dnem (ciasto zostawione do całkowitego wystygnięcia może przykleić się do papieru ze względu na
brązowy cukier).Przechowywać w temp. pokojowej.